De stalbrand in een eendenfokkerij in het buitengebied van Ermelo is waarschijnlijk veroorzaakt door vuurwerk. Er zijn 2 minderjarige jongens opgepakt. De eerste stalbrand van 2023 begon nieuwjaarsnacht rond half drie en kostte aan 6000 eenden het leven.

Vuurwerk mogelijke oorzaak dood 6000 eenden
Vuurwerk mogelijke oorzaak dood 6000 eenden | Foto (illustratief): publiek domein

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland meldt dat de schuur bij het gehucht Horst in de gemeente Ermelo volledig uitbrandde. De eenden zouden zijn gestikt door de rook. De politie heeft het vermoeden dat vuurwerk de oorzaak is geweest en hiernaar vindt onderzoek plaats. De jongens zaten halverwege de eerste dag van het nieuwe jaar nog vast. Over hun identiteit is niets bekendgemaakt.

6000 eenden dood

Nadat de brandweer arriveerde duurde het 3 kwartier eer het vuur onder controle was. Tijdens nieuwjaarsnacht stond er een stevige wind. Onderstaande video op YouTube van 112persfotografie nl doet verslag van de brand, waarbij de 6000 eenden in de vroege uren van het nieuwe jaar op gruwelijke wijze om het leven kwamen, als slachtoffers van een primitieve traditie.
.

.
Op 30 december kwamen in Vlisteren, Overijssel,  11 kalveren om het leven door een stalbrand bij een klein familiebedrijf. De oorzaak is mogelijk brand in een landbouwvoertuig. Dieren in een naastgelegen stal konden gered worden.

11 kalveren dood stalbrand Vlisteren
11 kalveren overleden bij een stalbrand in Vlisteren (30 december 2022) | Foto: ©House of Animals

Vluchtrecht

Volgens Animal Rights zijn in 2022 zo’n 134.000 dieren om het leven gekomen door stalbranden. Dat zouden er 20 keer meer zijn dan in 2021, toen er opvallend weinig branden werden gemeld waarbij dieren het leven lieten. Maar nog altijd zijn de maatregelen onvoldoende om te voorkomen dat dieren gevangen zitten in een brandende stal, zonder vluchtmogelijkheid. Wat er dan gebeurt is wellicht te gruwelijk om aan te denken, maar bovenstaande foto toont de gevolgen.

De eisen voor brandpreventie en -bestrijding van levende have worden nog altijd gekscherend minder strikt genoemd dan die voor de opslag van wc-papier. Een lichtpunt: de reductie van de veestapel zal hoe dan ook de aantallen slachtoffers door stalbranden terugbrengen. Op den duur, maar wat resteert aan veeteelt zal een nieuwe visie moeten ontwikkelen op dierenwelzijn en landbouwdieren. Vluchtrecht bij brand zou in dat kader een mooi nieuw begrip kunnen zijn voor 2023.

Bronnen:

De impact van vuurwerk op vogels

©AnimalsToday.nl BVR