Op zaterdag 21 en zondag 22 november zou in de Spaanse gemeente Benigembla (Alicante) tweemaal een wreed evenement met stieren plaatsvinden. Hierbij zouden de hoorns van de stier met een brandbare stof bedekt worden en vervolgens in brand gestoken, de zogenaamde ‘Toro embolat’. Dankzij druk van bewoners van Benigembla en dierenwelzijnsorganisaties is het evenement met vuurstieren afgelast door de burgemeester van de plaats.

Vuurstier
Foto: PACMA

Al 10 jaar geen feesten met stieren

De lokale vereniging die opkomt voor evenementen met stieren, Associació de Bous, wilde dat feesten met stieren, zoals ’toro embolat’, dit jaar zouden terugkeren. Het is tien jaar geleden dat het laatste stierenfeest is gehouden in Benigembla, omdat de kosten veel te hoog waren voor een gemeente met maar 600 bewoners.

Weerstand vanuit volk en organisaties

De gemeenteraadslid van de partij Compromís, Juanvi Perles, heeft een compromis bereikt met dierenwelzijnsorganisaties om geen boycot of protest uit te voeren als het onderdeel ’toro embolat’ niet zou plaatsvinden tijdens de lokale festiviteiten.

Daarnaast voelt een deel van de bevolking van Benigembla niets voor het laten doorgaan van ’toro embolat’ en hebben ze hun afkeer geuit, omdat ze dit beschouwen als dierenmishandeling. Ondanks de reacties van vele inwoners en de annulering van het feest door de gemeente gaat de vereniging alsnog stappen ondernemen om de autoriteiten van de deelstaat van Valencia zover te krijgen een uitspraak te laten doen om het evenement met stieren toch te laten doorgaan. Het is niet bekend wanneer er een reactie komt vanuit de deelstaat Valencia. In het geval dat de deelstaatautoriteiten willen dat ’toro embolat’ doorgaat, is het nog de vraag hoe de gemeente van Benigembla hierop gaat reageren.

Vuurstieren in Spanje

Het vuurstierevenement vindt niet alleen plaats in Benigembla, maar ook elders in Spanje, veelal in Valencia en Catalonië. Recentelijk vond het plaats in Medinaceli, waar de bekendste vorm van ‘vuurstier’ wordt gehouden, genaamd Toro Jubilo. De stier die in Medinaceli gebruikt is, was waarschijnlijk blind na het evenement en is afgemaakt. De vuurstier is één van de wreedste vormen van vermaak met stieren in Spanje. Jaarlijks kan dit evenement rekenen op veel weerstand, vanuit het buitenland maar ook vanuit Spanje zelf. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit soort wrede evenementen met stieren. Veel Spaanse dierenwelzijnsorganisaties zetten zich in om een einde te maken aan de vuurstier en andere wrede feesten. De Nederlandse organisatie CAS International strijdt al jaren, samen met lokale organisaties, tegen dit soort vormen van wreed vermaak met stieren in Spanje en in andere landen door middel van politieke lobby en informatieve campagnes.

Als de stier wordt losgelaten met ‘brandende hoorns’ wordt hij achterna gezeten door het publiek. Het dier raakt in paniek door het vuur en kan dit op geen enkele manier doven. Het brandbare materiaal valt op zijn kop waardoor hij uiteindelijk hier gedeeltelijk door bedekt wordt. Hier kunt u een filmpje zien van ‘Toro Jubilo’. LET OP: De video bevat schokkende beelden.

Petitie

De Spaanse dierenpartij PACMA verzamelt handtekeningen om een einde te kunnen maken aan evenementen waar stieren ‘in brand worden gestoken’. U kunt PACMA steunen door hun petitie te tekenen en verder te verspreiden: http://burningbulls.pacma.es/en/

Bronnen: LasProvincias.es & LasProvincias.es ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer