In een extreem geval van dierenleed is vorige week een 75-jarige Schotse vrouw veroordeeld voor het verwaarlozen van 27 dieren. De vrouw uit Standburn had 65 dieren verzameld en hield deze onder vreselijke omstandigheden in haar huis en bijgebouwen. De Schotse dierenbescherming (SPCA) nam de dieren in 2012 in beslag.

verwaarlozing
De dieren van Wynd werden onder vreselijke omstandigheden aangetroffen |© SPCA

65 dieren werden door de SPCA in november 2012 bij mevrouw Wynd weggehaald: 38 honden, 12 schapen, 9 shetlandpony’s, 3 ezels, 2 geiten en een pony.  Een aantal dieren was er zo slecht aan toe dat er niets anders opzat dan ze te laten inslapen. Voor  het ernstig verwaarlozen van 27 van deze dieren werd Wynd veroordeeld, wegens het onthouden van zorg voor hun welzijn en veroorzaken van onnodig lijden.

Voor een deel van de in beslag genomen dieren heeft de SPCA een liefdevol nieuw thuis gevonden. Omdat Wynd geen afstand deed van andere dieren zitten deze nog in de opvang. De rechter besloot vorige week dat Wynd 4 honden en 8 schapen terug krijgt. Ze mag de komende drie jaar geen andere  dieren in huis nemen en krijgt een taakstraf. De SPCA is teleurgesteld over de opgelegde straf.

verwaarlozing
© SPCA

Volgens SPCA-inspecteur Mike Flynn is dit een van de meest tragische gevallen waarmee hij geconfronteerd is.

‘Toen we arriveerden bij het terrein van mevrouw Wynd waren we geshockeerd. Het huis was smerig en er lag een dikke laag uitwerpselen en modder op de vloer. Een groot aantal honden werd in kleine, vieze kooien gehouden, zonder geschikte ligplek, water en voedsel. De kooien waren zo klein dat de honden zich amper konden omdraaien of gaan staan. We ontdekten nog meer honden in erbarmelijke verblijven in houten schuurtjes. Er was geen licht of ventilatie en ook deze honden hadden geen voedsel, water of ligplek. De stank was overweldigend, doordat de vloeren bedekt waren met uitwerpselen en urine.’

‘De dieren van Wynd hebben fysiek en mentaal veel te lijden gehad door de omstandigheden waaronder ze werden gehouden en het gebrek aan socialisatie. Het was hartverscheurend om te zien hoe bang ze van alles en iedereen waren.’

‘Gezien het leed dat de dieren is aangedaan zijn we zeer teleurgesteld dat Wynd  12 dieren terug krijgt en mogelijk nog een paar extra. De mate van lijden was dusdanig gruwelijk dat Wynd volgens ons een levenslang verbod op het houden van dieren had moeten krijgen. We begrijpen dat de rechtbank oog heeft voor individuele omstandigheden, maar voor ons staat het dierenwelzijn altijd voorop.’

Bij dwangmatig verzamelen van dieren, of ‘hoarding’, loopt de behoefte om dieren te houden of te redden volledig uit de hand. Vaak neemt men de dieren met de beste bedoelingen in huis, maar worden het er zo veel dat de eigenaar er niet goed voor kan zorgen, wat resulteert in onbedoelde verwaarlozing. Er is bijvoorbeeld niet voldoende ruimte voor de aanwezige dieren, het is slecht gesteld met de verzorging en er worden geen maatregelen genomen om voortplanting te voorkomen. Vaak ontkent de eigenaar dat er sprake is van een probleem en wil deze geen afstand van de dieren doen.

Het Pack Leader Animal Rescue Team van Bert van Straten hielp de Dierenbescherming in een soortgelijke situatie. Hij beschrijft dit in zijn column ‘Een huis vol 16 goede bedoelingen’.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde