In Japan wordt gevreesd voor een aardbeving omdat er gisteren om onverklaarbare reden 150 witlipdolfijnen zijn aangespoeld. De dieren werden aangetroffen op een strand in de regio Ibaraki. De helft van de dolfijnen overleefde de stranding niet. Vrijwilligers wisten 45 dieren terug naar zee te trekken. De andere dolfijnen zijn voor onderzoek meegenomen, zo meldt The Japan Times.

aardbeving
Foto: Erwin Vermeulen

Waarom de dolfijnen strandden is niet duidelijk, maar gevreesd wordt dat het een voorteken is van een aardbeving. Op social media wordt gespeculeerd over het feit dat in maart 2011 ook walvisachtigen aanspoelden en dat vlak daarna, op 11 maart, een aardbeving het land trof met een kracht van 9 op de schaal van Richter.

De beving en de tsunami die daarop volgde veroorzaakten een meltdown in de kerncentrale van Fukushima. Dit resulteerde vervolgens in een nucleaire ramp die nog steeds grote gevolgen heeft voor het zeeleven in de Stille Oceaan. Vandaag de dag is de regio in een straal van 20 kilometer rondom Fukushima afgesloten.

In datzelfde jaar spoelden ook in Nieuw-Zeeland honderd walvissen aan. Twee dagen later werd Christchurch door een zware aardbeving getroffen.

Witlipdolfijnen worden zelden gezien, omdat ze meestal ver van de kust in diep water leven. Ze komen waarschijnlijk over de hele wereld voor in tropische en subtropische wateren in groepen van enkele honderden tot wel 1000 dieren. Ze zijn bekend van de wateren rond het Filippijnse eiland Cebu, het Caribische eiland Dominica en van Hawaï. Erwin Vermeulen publiceerde eerder een prachtige fotocolumn over deze bijzondere dieren.

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl