Miljardenclaim tegen SeaWorld

SeaWorld is in drie weken tijd voor de tweede keer aangeklaagd wegens mishandeling van orka’s. Joyce Kuhl vindt dat SeaWorld haar en andere bezoekers heeft misleid met foutieve informatie. Ze eist daarom een terugbetaling van de toegangsprijzen van de afgelopen vier jaar en dat zou bij elkaar minimaal 2 miljoen dollar zijn.

Het park zou wonden overschilderen bij de orka’s om ze te verdoezelen voor toeristen. Andere aanklachten zijn dat orka’s vroeg zouden sterven doordat ze slecht behandeld worden, de dieren in bassins leven die je zou kunnen vergelijken met een badkuip voor mensen en ze worden blootgesteld aan de zon met zonverbranding tot gevolg (in vrijheid verkeren ze lang niet zo veel aan de oppervlakte). Daarbij worden de dieren gedrogeerd.

Joyce Kuhl vindt dat bezoekers van het park worden voorgelogen, omdat SeaWorld het doet voorkomen of er “magie” bestaat tussen de trainers en de orka’s en de parken het belang van de dieren zeggen voorop te stellen.

Orka’s worden in het wild tussen de 30 en 50 jaar oud (vrouwtjes kunnen zelfs nog tientallen jaren ouder worden), maar de walvissen sterven in SeaWorld veelal als ze ergens in de twintig zijn en soms zelfs op jongere leeftijd, zegt Kuhl.

Drie weken geleden werd SeaWorld ook al aangeklaagd wegens misleidende informatie. Deze eerder aangespannen rechtszaak dient tegen de parken in Orlanda, San Antonio en San Diego. De rechtszaak van Kuhl is alleen op SeaWorld Orlando gericht.

Na het verschijnen van de documentaire Blackfish lijkt de stroom aan schandalen en negatieve publiciteit niet meer te stoppen. De documentaire werd gepresenteerd een jaar nadat het boek ‘Death At SeaWorld’ verscheen. In dit boek wordt onder andere beschreven hoe in SeaWorld de orka’s zonder reden van hun jongen worden gescheiden en dat de tanden van de dieren worden verwijderd met boormachines.

In de indrukwekkende documentaire Blackfish wordt het verhaal verteld van orka Tilikum. Het dier kreeg wereldwijde bekendheid nadat hij in de zomer van 2010 Dawn Brancheau, een ervaren orkatrainster van SeaWorld, had gedood.

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. Gewoon wereldwijd verbieden al dat misbruik van dieren voor het “vermaak” van mensen die de wrede en trieste werkelijkheid achter dit soort zaken niet onder ogen willen zien.

  2. Heel goed initiatief, ze hebben in feite een onrechtmatige daad gepleegd of duizenden mensen misleid om over de ruggen van de arme dieren hun zakken fors te vullen . Seaworld I hate you !

  3. Heel goed zo snel mogelijk dicht dit soort onzin en de parken alleen nog gebruiken voor tijdelijke opvang van zeedieren.