Zaterdagavond 16 februari ging om 23:00 uur Beleef de Lente 2019 LIVE. Tijdens dit 13e seizoen kunnen er weer 14 broedvogels tot ongeveer 1 juli elke dag 24/7 worden gevolgd. In Nationaal Park De Alde Feanen is dit jaar het nest van de havik (eventueel zeearend) te volgen. Samen met It Fryske Gea heeft Vogelbescherming Nederland hier een webcam geplaatst.

broedvogels
Beleef de Lente en volg 14 broedvogels live | Foto: Pixabay

Wat is Beleef de Lente?

Beleef de Lente is sinds 2007 een website van de Vogelbescherming Nederland waar je gratis tussen ongeveer 15 februari en 1 juli, door middel van webcams live vanuit je luie stoel 24/7 vogels kan bekijken in hun nest. Het is mogelijk dat je de broedvogels langer kunt volgen als bij een bepaalde soort nog niet alle vogels zijn uitgevlogen. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben de afgelopen jaren zo het leven van diverse broedvogels van heel dichtbij meegemaakt. Naast de live beelden, zijn er ook diverse blogs te lezen en worden er af en toe clips met diverse hoogtepunten gedeeld op de website. Op deze manier worden mensen op een laagdrempelige manier verbonden met de natuur en prachtige broedvogels die Nederland rijk is. Een doelstelling dat goed past bij de visie van Vogelbescherming Nederland.

14 broedvogels

De broedvogelsoorten die je dit jaar live kan volgen zijn: de bosuil, de havik/zeearend, de ooievaar, de slechtvalk, de koolmees, de steenuil, de kerkuil, de huiszwaluw, de groene specht, de ijsvogel, de spreeuw en…. de lepelaar!

Havik, of toch de zeearend?

Voor de derde keer op rij is er een webcam in Nationaal Park De Alde Feanen geplaatst. In dit filmpje van vorig jaar is goed te zien hoe de camera wordt gezet bij het nest. Net als nu, was het vorig jaar spannend welke roofvogel uiteindelijk het nest zou benutten. In 2017 hadden meneer en mevrouw zeearend voor het eerst daar een nest gebouwd en meteen met succes. In 2018 kwamen ze weer terug naar hetzelfde nest, alleen deze keer waren zij niet de enige die geïnteresseerd waren in het nest. Een havik koppel zag het nest ook wel zitten en een pittige strijd tussen de zeearend en de havik brandde los. Nu is voornamelijk de havik gespot bij het nest, maar de zeearend blijft in de buurt. De zeearend is momenteel druk met het opbouwen van een nabijgelegen nest waar ze vorig jaar succesvol gebroed hebben. Echter, het komt voor dat roofvogels op het laatste moment toch nog voor een ander nest kiezen. Afwachten dus…

Op kraamvisite

Vorig jaar zagen we niet alleen de prachtige roofvogels op beeld. Ook andere dieren kwamen nieuwsgierig even langs om te kijken bij het nest. Zo was er een steenmarter, pimpelmees, koolmees, goudvink, boomkruiper, ransuil en een nijlgans te zien!

Laatste updates

Op één van de eerste live beelden van Beleef de Lente is te zien dat de bosuil al 3 eieren heeft gelegd! Ook lijkt het er op dat dit jaar de havik het grote nest in De Alde Feanen gaat gebruiken. Daarnaast is er ook een extra webcam geplaatst bij de plukplaats van de havik. Dit is een plek waar de prooien eetbaar worden gemaakt voor de havik zelf en de jongen. Wil je op de hoogte blijven van nog meer interessant broedvogel nieuws? Bezoek dan eens de website van Beleef de Lente. Ook kan je bij elke vogel meepraten en vragen stellen in de chatgroep wat ‘het clubhuis’ wordt genoemd. Veel plezier !

Bronnen: Vogelbescherming; It Fryske Gea ©AnimalsToday.nl Joy de Vos