Hoewel sigaretten dodelijk kunnen zijn, hebben slimme vogels in Mexicaanse steden een praktische toepassing gevonden voor weggegooide peuken: de diertjes gebruiken ze om parasieten te weren. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde studie in Biology Letters van Royal Society Publishing.

sigarettenpeuken
Foto: Wikimedia Commons

Parasieten houden niet van nicotine
Het onderzoek, dat werd geleid door ecoloog Montserrat Suarez-Rodriguez, doet verslag van spreeuwen en vinken die veel last kunnen hebben van parasieten. De vogels verwerken sigarettenpeuken in hun nesten als parasietwerend middel. In nesten met weinig parasieten troffen de onderzoekers een grote hoeveelheid celluloseacetaat aan, het hoofdbestanddeel van sigarettenfilters. Mogelijk jaagt de nicotine in de peuken de ongenode gasten op de vlucht.

Aanpassingsvermogen
Het was volgens het blad Nature al langer bekend dat vogels hun nest met parasietwerende materialen vullen, zoals bepaalde planten. De uitkomst van de studie lijkt dan ook een logisch gevolg van het aanpassingsvermogen van vogels in stedelijke gebieden.

Nuttig vergif
Nicotine is een giftig bijproduct van de tabaksplant en werd vaker gebruikt als ongediertebestrijding bij gewassen en tegen parasieten bij pluimvee. Ook parasieten bij mensen werden in de 19e eeuw geregeld bestreden met nicotine. Volgens een uitgave van het U.S. Air Force Survival Handbook uit 2008 kan in ernstige gevallen het eten van een sigaret uitkomst bieden bij parasieten in de ingewanden.

Bron: Huffington Post ©Piepvandaag.nl Angelique Lagarde