Op het vliegveld van Kuala Lumpur, Maleisië, is een Vietnamese man gearresteerd wegens het smokkelen van ivoor. Dit werd maandag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Hoogstwaarschijnlijk zou het ivoor gebruikt worden voor het vervaardigen van sieraden.

ivoorsmokkelaar
Vietnamese ivoorsmokkelaar gearresteerd in Maleisië | Foto: Pixabay

Ivoor in stukjes
De Maleisische autoriteiten arresteerden maandag een Vietnamese man met 10 pakken ivoor, met een gewicht van 36 kilogram. In de pakken zaten kleine stukken slagtand, die waarschijnlijk verwerkt zouden worden tot sieraden. De waarde bedroeg circa € 61.000,-. Dit kan de smokkelaar op zo’n drie jaar gevangenisstraf en een boete komen te staan.

Verdacht
De smokkelaar kwam uit Addis Abeba in Ethiopië en werd tijdens zijn tussenstop op het vliegveld van Kuala Lumpur gesnapt. Volgens douanier Hamzah Sundang werd de man staande gehouden in de terminal van het vliegveld, omdat hij zich verdacht gedroeg. Toen zijn twee koffers werden gecontroleerd vond men de pakjes ivoor. De smokkelaar zou doorvliegen naar Vietnam, waar nog steeds veel vraag is naar olifantenslagtand. Het ivoor wordt veelal decoratief gebruikt, maar ook in de traditionele geneeskunde.

Hub
Dat Maleisië fungeert als doorvoerplek in de smokkel van lichaamsdelen van wilde dieren, wordt volgens de autoriteiten met de aanhouding weer benadrukt. Eerder deze maand ontdekten beambten in Hongkong maar liefst 7200 kilogram ivoor in een zeecontainer vanuit Maleisië.

Alerte douane
Elke 15 minuten wordt een olifant op vreselijke wijze gedood voor zijn slagtanden, waarmee nutteloze ornamenten worden gemaakt of medicijnen die geen bewezen werking hebben. Ook (delen van) bedreigde dieren als neushoorns en schubdieren nam de douane in Kuala Lumpur onlangs in beslag. Kanitha Krishnasamy van TRAFFIC, een netwerk dat strijdt tegen illegale handel en wildlife criminaliteit, is blij met de alertheid:

“Dit optreden brengt illegale handelaren een zware klap toe.”

Ook is hij van mening dat de landen die betrokken zijn bij de illegale handel contact houden.

“Het is belangrijk dat de Afrikaanse, Maleisische en Vietnamese autoriteiten samenwerken om de banden van deze intercontinentale illegale handel in producten van wilde dieren te verbreken.”

Bronnen: Channel news Asia, Traffic, World Animal News ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde