Afgelopen vrijdag en zaterdag heeft het reddingsteam van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters de laatste acht restaurantberen bevrijd en overgebracht naar het nieuwe Vier Voeters Berenwoud Pristina. Het team werd gesteund foor het Kosovaarse Ministerie van Milieu en de KFOR. De reddingsactie werd uitgevoerd onder politiebegeleiding. 

Bevrijding
Foto: Vier Voeters

Vijftien illegaal gehouden beren

Na invoering van een verbod op het houden van beren in privébezit, waren er in totaal vijftien beren die illegaal werden gehouden. Ze leefden in kleine kooien waar ze dienden als attractie bij restaurants en supermarkten. Er is de laatste tijd ontzettend hard gewerkt om hun nieuwe onderkomen, het Berenwoud Pristina gereed te krijgen. Alle vijftien noodlijdende restaurantberen zouden worden bevrijd en overgebracht naar hun nieuwe opvang, die het dichtst in de buurt komt van hun natuurlijke omgeving. Daar wonen nu inmiddels vijf van de vijftien beren.

Gedode beren

Een dramatische wending zorgde er echter voor dat Vier Voeters razendsnel actie moest ondernemen. Tijdens de redding van twee beren uit een kleine dierentuin in Prizren, liet de eigenaar van twee andere beren, Rambo en Luta, zijn dieren doden door gewetenloze dierenhandelaren. Hij had ze eerder aan hen verkocht voor €500.

“We gaan ervan uit dat de eigenaar van Rambo en Luta wist dat we elk moment beslag konden leggen op zijn dieren en hen daarom heeft laten doden,” zegt Heli Dungler, oprichter en directeur van Vier Voeters. “Deze afgrijselijke daad heeft ons ertoe aangezet om bliksemsnel te handelen, we vreesden namelijk voor het leven van de overgebleven acht beren. Hoewel de bouw van het Berenwoud nog in volle gang is hebben we ze allemaal al onder onze hoede genomen.”

Drie beren bevrijd

Vrijdag zijn twee jonge beren, Arusha en Balusha uit een donkere betonnen kooi bevrijd. Met name de kleinere Balusha is er erg slecht aan toe. Hij heeft één oog verloren tijdens een gevecht met een andere beer en is zo goed als blind aan zijn andere oog. Vervolgens heeft het team een vijftien maanden oude berin gered die veel te klein is voor haar leeftijd en in een minuscuul schuurtje was ondergebracht. De dierenartsen hebben haar aan een infuus moeten leggen in de mobiele dierenkliniek voordat zij aan de 1 uur durende reis naar het Berenwoud kon beginnen.

Succesvolle missie

Zaterdagochtend zijn er vijf naamloze beren gered uit Pristina.

“We zijn ontzettend opgelucht dat we deze acht beren het lot van Rambo en Luta hebben kunnen besparen”, aldus Heli Dungler. “Vanaf nu kunnen ze eindelijk het leven leiden dat ze verdienen. Acht beren binnen een tijdsbestek van 24 uur bevrijden is een enorme logistieke uitdaging. Onze teams hebben het geweldig gedaan de afgelopen dagen. Bovenal wil ik ook graag de Kosovaarse autoriteiten bedanken-we hebben zo ongelooflijk veel steun van ze gekregen.”

Alle dertien restaurantberen maken het goed, ze acclimatiseren nu in speciale ruimtes van enkele honderd vierkante meters. De bouw van de grote buitenverblijven gaat snel van start zodat de beren in oktober kunnen verhuizen naar hun grote nieuwe onderkomens.

Aankomst in het Berenwoud
Aankomst in het Berenwoud | Foto: Vier Voeters

Persbericht Vier Voeters