De dierenpolitie heeft vorige week samen met het team dierenwelzijn van de NVWA op een boerderij in Noord-Holland 53 schapen in bewaring genomen. De dieren werden bij een controle ernstig vermagerd en verwaarloosd aangetroffen, evenals een zieke en verzwakte hond.

53 verwaarloosde schapen en een hond in bewaring genomen
53 verwaarloosde schapen en een hond in bewaring genomen | Foto (illustratief): publiek domein

De schapen leefden in een vervuilde en veel te kleine ruimte. Na onderzoek door een dierenarts bleek een van de schapen er dusdanig slecht aan toe te zijn dat het dier is overleden.

Dieren in bewaring en proces verbaal

De dierenpolitie trof bij de eerdere controle ook een ernstig verwaarloosde en verzwakte hond aan. De 69-jarige eigenaar werd een last opgelegd om de hond te laten behandelen door een dierenarts en hem de juiste voeding en verzorging te geven. Maar twee dagen later bij de nacontrole bleek dat de man de hond nog steeds niet de benodigde zorg had gegeven. Na overleg met de officier van justitie werd daarop besloten de hond direct in beslag te nemen. Bij de dierenarts bleek de hond ernstig verzwakt en ziek. De eigenaar kreeg een proces verbaal opgelegd.
.

Straffen voor verwaarlozing runderen en paarden

Straffen te mild

Eerder dit jaar kregen in Hof van Twente twee boeren 5.000 euro boete, waarvan 4.000 euro voorwaardelijk en een voorwaardelijke stillegging van hun bedrijf, onder meer vanwege het verwaarlozen van hun dieren en slechte bedrijfshygiëne. Helaas zijn de straffen voor boeren die slecht omgaan met dieren in Nederland ronduit mild te noemen.

Lage straf voor boer die vee zeer ernstig verwaarloosde


Bron:

©AnimalsToday.nl