Een Britse boerin en haar partner zijn schuldig bevonden aan een van de omvangrijkste zaken van verwaarlozing van dieren. Honderden schapen, koeien, varkens, paarden, geiten en pluimvee hebben ernstig geleden op de boerderij in Olveston, nabij Bristol. Stapels dode dieren werden aangetroffen door inspecteurs, en vele dieren die nog maar net in leven waren. De twee zijn schuldig bevonden aan bijna 60 strafbare feiten van wreedheid tegenover dieren.

veroordeling boeren
De dieren die nog in leven waren op boerderij Olveston, verkeerden in erbarmelijke omstandigheden | Foto: RSPCA

Toen de dierenbescherming RSPCA in maart 2015 op Ingst Manor Farm kwam kijken na de ontvangst van diverse meldingen, waren de inspecteurs geschokt door wat ze aantroffen. Vele schapen, koeien, varkens, geiten en paarden waren dood of worstelden om te overleven. Volgens de RSPCA is het een van de ergste gevallen die de inspecteurs ooit aantroffen.

Een ware hel
Inspecteurs troffen op de boerderij magere paarden aan die door dikke, kniehoge modder moesten waden. De dieren waren omgeven door schroot, prikkeldraad, kapotte omheining en de resten van een kampvuur waarin dierenbotten werden aangetroffen. Er werd een paard gevonden dat in staat van ontbinding was, gewikkeld in plastic, en een ander dood paard was met een touw om zijn nek vastgebonden aan een voertuig. Dit terwijl de eigenaresse en haar partner in 2002 al een houdverbod voor paarden opgelegd hadden gekregen.

In een modderige schuur werden vele zieke en uitgemergelde schapen, koeien en varkens gevonden. Lammetjes en kalfjes stonden naast dode dieren, waarschijnlijk hun moeders. Talrijke karkassen lagen in de schuur, tussen de nog levende schapen.

Verderop in een veld werden vele hongerige varkens gevonden die een dood schaap opaten en in een varkensstal lag een gestorven varken. Ook dit dier werd door de rest opgegeten.

Honden zaten in kleine, smerige kooien, vol met uitwerpselen, zonder voedsel en water.

Inspecteur Miranda Albinson was een van de medewerkers ter plekke:

“De omstandigheden op de boerderij waren erbarmelijk. Wat we gezien hebben zal iedereen die meegeholpen heeft de dieren te redden altijd bijblijven. Het was hartverscheurend zo veel dieren te zien die streden om te overleven.”

De ellende was zo omvangrijk, dat de dierenbescherming meermaals langs moest gaan, samen met politie en dierenartsen, om de dieren te verzorgen en weg te halen. Sinds de mond-en-klauwzeercrisis, 17 jaar geleden, zijn er niet zo veel karkassen afgevoerd van een boerderij. In totaal betrof het 87 schapen, 9 koeien, 2 varkens, 2 geiten en ontelbare hoeveelheden pluimvee.

Veroordeling
Mark Downes en Susan Smith hebben zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan ernstige strafbare feiten met betrekking tot de behandeling van hun dieren. De aanklachten variëren van het toebrengen van onnodig lijden aan honderden dieren tot het niet afvoeren van de karkassen. Op 21 juni horen zij welke straf zij krijgen opgelegd.

De 21-jarige dochter van Smith werd schuldig bevonden vanwege het niet verlenen van de juiste zorg aan de twee honden, labrador Angel en Border Collie Savannah. Ook is ze veroordeeld voor het toebrengen van onnodig lijden aan de collie. Zij kreeg twee boetes opgelegd, de honden zijn in beslag genomen en krijgt ze niet terug.

Bronnen: Bristol Post, Gazette ©Animals Today Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.