Een maand geleden werd de wereld opgeschrikt door de grootste, door de mens aangestoken bosbranden in het Amazonegebied ooit. Dit leidde tot de ergste milieucrisis in Brazilië. Ondanks alle verontwaardiging in zowel binnen- en buitenland gaat de vernietiging van de groene longen van onze planeet gewoon door. Nu komt de dreiging vanuit de olie- en gassector.

Operation Jaguar
Vernietiging Amazonegebied gaat onverminderd door | Fotocredit: Eric Kilby Flickr via Compfight cc

In September verkocht het Nationale Petroleum Agentschap (ANP) zes ‘blokken’ in de omgeving van de rivier Parnaiba aan het Braziliaanse energieproducent Eneva. Het bedrijf mag in dit gebied op zoek gaan naar gas en olie, waardoor er een hoog risico bestaat dat dit zal leiden tot grootschalige vervuiling en verwoesting van het gebied. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro en zijn regering richten zich onder meer op het verhogen van de export van grondstoffen en het gebruik van fossiele brandstoffen.

Greenpeace strijdt al sinds 2018 voor het voorkomen dat het gebruik van deze gebieden voor exploitatie en vraagt de Braziliaanse regering om te investeren en over te gaan naar een schone en 100% hernieuwbare economie. Brazilië zou een leidende rol kunnen spelen bij de inspanningen tegen klimaatverandering. De regering-Bolsonaro heeft echter gekozen voor een frontale aanval op milieubescherming en moedigt bedrijven als Eneva aan om grondstoffen te zoeken in wat beschermd gebied zou moeten zijn, aldus Greenpeace.

Amazonegebied
Amazonegebied | Foto: Estefanía Pampín Zuidmeer / AnimalsToday.nl

Greenpeace roept Brazilianen op om massaal te protesteren tegen de wereldwijde klimaatstaking van 20 september. Teken deze petitie om het Amazonewoud te beschermen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer