Een historische gebeurtenis vorige week: de zeven Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben een overeenkomst getekend, waarin ze het ontvinnen van haaien aan banden leggen. Delegaties van de zeven landen kwamen in Dubai samen om het verdrag te tekenen.

Haaienvinnen - verenigde arabische emiraten
Foto: chooyutshing / Foter / CC BY-NC-SA

De Emiraten zijn de eerste Arabische landen die zich bij het ‘Memorandum of Understanding on the Convention of Migratory Sharks’ (CMS Sharks MOU) hebben gevoegd, een wereldwijde overeenkomst om haaien te beschermen, dat al eerder door 26 leden van de Europese Unie is ondertekend. Tevens hebben delegaties van Mauritanië, Egypte, Jemen, Somalië, Syrië en de Comoren bevestigd deze week naar Dubai te komen, om het verdrag te ondertekenen.

In het verdrag staat vastgelegd dat er grotere beschermde onderwatergebieden zullen komen, waardoor migrerende haaien beter beschermd zullen zijn. Tijdens de bijeenkomst werd er door het International Fund for Animal Welfare (IFAW), in samenwerking met het Ministerie van Milieu en Water van de Verenigde Arabische Emiraten, ook een speciale training georganiseerd voor regeringsmedewerkers van de verschillende landen.

In 2011 hebben de VAE, onder leiding van het Ministerie van Milieu, het ontvinnen van haaien verboden. De UAE zijn zelf geen grote producent van haaienvinnen, maar zijn wel de op 4 na grootste exporteur van haaienvinnen, aldus het Ministerie. Dit komt doordat het land veel vinnen van ander elanden in de regio importeert.

Peter Pueschel van IFAW:

“Om de bescherming van haaien te verbeteren, moet als eerste en belangrijkste de overbevissing worden tegengegaan en de handel in lichaamsdelen moet strenge regels en wetten hebben. Hoewel belangrijke restricties zijn vastgelegd in wetten en regels, is het implementeren van deze regels moeilijk voor autoriteiten.”

Andrea Pauly, programmaleider van Convention on Migratory Species (CMS) verklaarde:

“De wereldwijde populatie haaien, en migrerende haaien in het bijzonder, daalt dramatisch door overexploitatie. Aangezien haaien een grote ecologische rol spelen als roofdier in de zeeomgeving, verdienen ze onze bescherming, specifiek in relatie tot het houden van een gezonde oceaan.”

De workshop, die deze week wordt gegeven, zal worden bezocht door afgevaardigden van mariene en visserij-autoriteiten, douane, lokale gemeenten, CITES-management en wetenschappelijke autoriteiten. Pueschel zegt dat de meest recente ondertekening meer natuurbehoud brengt naar de Arabische regio:

“Tot voor kort was handel ongecontroleerd en zonder regels, zoals de meeste haaienvinnenmarkten in de wereld. Een paar jaar geleden zijn we begonnen met het informeren van en samenwerken met Arabische landen om de problemen door middel van betere internationale verdragen en nationale wetten aan te pakken en we prijzen de overheden om hun succesvolle inzet. Nu moeten de autoriteiten de nieuwe regels en wetten goed implementeren, maar het ontbreekt ze aan de nodige kennis en mogelijkheden. Dus het is nu tijd ze de nodige handvatten aan te reiken door mensen van alle relevante autoriteiten te trainen.”

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor