Onderzoekers van het British Antarctic Survey hebben een manier ontdekt om vanuit de ruimte walvissen te tellen. Ze doen dat door gebruik te maken van satellietbeelden en speciale computerprogramma’s die contouren in het water analyseren en zo de dieren in het water kunnen vaststellen.

Satellietbeelden - vanuit de ruimte
Satellietfoto’s van walvissen vergeleken met luchtfoto’s van walvissen op dezelfde schaal | Foto: British Antarctic Survey

Voor de kust van Golfo Nuevo in Argentinië werden de eerst tests uitgevoerd. Deze bleken meteen succesvol. Van de aanwezige walvissen kon 90% worden getraceerd. De wetenschappers gebruikten beelden afkomstig van de satelliet Worldview-2. Objecten van minimaal 50 centimeter  kunnen met behulp van deze satelliet worden blootgelegd. Daarbij kan de satelliet tot 15 meter onder water ook uit de voeten. Met behulp van deze methode werden uiteindelijk voor de kust van Argentinië 55 Australische walvissen of ook wel Zuidkapers genoemd, gezien.

Zuidkaper - vanuit de ruimte
Zuidkaper ©Wikimedia Commons

Het systeem biedt een alternatief voor expedities met schepen en vliegtuigen, “want die zijn erg tijdrovend en duur”, aldus wetenschapper Peter Fretwell. Troebel water of een ruwe zee kunnen deze nieuwe teltechniek wel lastiger maken aldus de wetenschapper. De bevindingen van de onderzoekers zijn ter publicatie verschenen op PLOSOne.org.

Satellites help spot whales – animation

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl