Dieren en ook heel veel mensen in Nederland kunnen opgelucht ademhalen, want voor het eerst is er een Kamermeerderheid voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen! Vandaag zijn coalitiepartijen CDA en VVD eindelijk overstag gegaan, nadat ze lang tegen zo’n verbod waren. Siervuurwerk mag wel blijven en daarmee volgt het kabinet het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Kamermeerderheid voor verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen!
Kamermeerderheid voor verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen! | Foto: publiek domein

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten verboden worden. Dat is de wens van heel veel dierenbezitters, maar ook van politie, hulpverleners, burgemeesters en oogartsen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam tot dezelfde conclusie en tegen zo veel expertise hadden CDA en VVD niets meer in te brengen. Aanvankelijk werd nog gesproken over een verbod op ‘gevaarlijk vuurwerk’, maar nu is de kogel door de kerk: knalvuurwerk en vuurpijlen gaan verboden worden!

Kamermeerderheid voor verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen
Heel veel dieren en mensen kunnen opgelucht ademhalen | Foto: publiek domein

Huftergedrag

Er is afgelopen jaarwisseling fors meer is uitgegeven aan vuurwerk en tevens is het aantal vuurwerkslachtoffers flink gestegen. Wat een feestelijke avond zou moeten zijn voor iedereen wordt steeds vaker verpest door huftergedrag, brandstichting, vernielingen, ruzies en heel veel gestreste dieren, zowel huisdieren als bijvoorbeeld tuinvogels en overwinterende egels. Om van ernstig oogletsel en het missen van vingers nog niet te spreken, wat je niemand toewenst.

Chris van Dam van het CDA vindt dat de vuurwerktraditie uit de hand is gelopen:

“Het is gewoon pure hufterigheid die hier tot uiting komt. De anarchie in die nacht en de ontremming van heel veel mensen die denken dat alles kan, dat is het diepere probleem.”
.

Kamermeerderheid voor verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen
Knalvuurwerk is de schrik van heel veel dieren | Foto: publiek domein

Alleen knalvuurwerk en vuurpijlen

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) sprak zich vorige week al uit voor een gedeeltelijk vuurwerkverbod:

“De huidige problemen bij de jaarwisseling, waarbij vandalisme en geweld door een kleine groep een schaduw werpt over de gehele jaarwisseling zijn niet in lijn met de feestelijke traditie die wij voor ogen hebben.”

Siervuurwerk wordt niet verboden, waarmee de vuurwerktraditie blijft bestaan, zo laat VVD-fractievoorzitter Dijkhoff met nadruk weten:

“Mensen moeten kunnen blijven genieten van siervuurwerk. Je moet nog wel lol kunnen hebben.”

Hoewel veel dieren ook niet houden van het felle licht van siervuurwerk zijn de knallen doorgaans het ergst. Huisdieren als honden en katten hebben een aanzienlijk gevoeliger gehoor dan mensen en knalvuurwerk wordt door veel dieren als zeer bedreigend en stressvol ervaren.
.

Pony Blacky sterft door negeren vuurwerkvrije zone

Meer uitstoot siervuurwerk

Minder knallen is dus winst, al zal van winst voor het milieu helaas nog weinig of helemaal geen sprake zijn. Siervuurwerk is veel schadelijker qua uitstoot dan een enkele knal, dus als mensen volgend jaar opnieuw 77 miljoen euro uitgeven aan alleen siervuurwerk, dan mag er veiligheidshalve ook een gasmasker meegeleverd worden.
.

  • Lees ook:

#GNvdD: Dierenwelzijn reden voor vuurwerkverbod in Vlaanderen

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel