Pony Blacky van de kinderboerderij in Hoek van Holland is overleden aan de gevolgen van angst voor illegaal afgestoken vuurwerk. Rondom de kinderboerderij was door de gemeente een vuurwerkvrije zone ingesteld, maar die afspraak is niet nagekomen. De pony is door het vuurwerk in paniek geraakt en gevallen. Daarna bleek het dier niet meer te redden.

pony Blacky
Pony sterft door negeren vuurwerkvrije zone | Foto (illustratief): publiek domein

Op Facebook hebben de nieuwjaarswensen van Kinderboerderij Hoek van Holland een rouwrand. Men is niet zo zeer tegen vuurwerk, maar wel tegen het afsteken daarvan pal naast de kinderboerderij, aldus beheerder Izak de Boer:

“Helaas eindigde 2019 en begon 2020 voor onze kinderboerderij heel triest. Ieder jaar is er vuurwerk en wanneer daar goed mee wordt omgegaan is daar niets mis mee. Dit jaar echter was het rondom de kinderboerderij bar en boos. Niet alleen rond middernacht maar al veel eerder in de avond.”

Pony Blacky angstig

Rondom de kinderboerderij was door de gemeente een vuurwerkvrije zone ingesteld. De Boer hoopt een beetje dat men daar misschien niet van op de hoogte was:

“Helaas was dit niet bij iedereen bekend (aangezien wij aannemen dat niemand willens en wetens in de buurt van de kinderboerderij vuurwerk afsteekt). Met name de paarden en pony’s hebben hier heel veel last van gehad en Blacky in het bijzonder.”

De vuurwerkvrije zone werd niet gerespecteerd en er is niet, of in ieder geval onvoldoende op gehandhaafd. Pony Blacky is als gevolg hiervan op oudejaarsavond erg onrustig geworden:

“Tijdens het op en neer rennen in de wei is hij op de speelton van de geiten geklommen en gevallen. Hierdoor is hij vast komen te zitten. De brandweer was er gelukkig super snel en kon Blacky uit zijn benarde situatie bevrijden. De dierenarts is direct met spoed gekomen en heeft Blacky zo goed als op dat moment mogelijk was verzorgd.”

Helaas mochten de zorgen niet baten en moest gisteren besloten worden Blacky in te laten slapen, zo meldt het Facebookbericht:
.

https://www.facebook.com/KinderboerderijHoekVanHolland/posts/2578049445582974

.
Zoeken

Tegen AD vertelt De Boer dat de andere dieren van de kinderboerderij Blacky missen:

“Dieren hebben dezelfde gevoelens als mensen, maar wij hebben een mond om ons te uiten. We zien het aan het gedrag van de andere dieren. Ze zoeken.”

Volgens de kinderboerderij komt de dood van de pony hard aan. Blacky was erg geliefd bij de kinderen uit de buurt en de al wat oudere pony kon op zijn beurt goed met ze overweg, aldus de beheerder.

Vuurwerkshow

Overigens was in Hoek van Holland tijdens de jaarwisseling ook een grote vuurwerkshow, die volgens de organisatoren een succes was. Er kwamen echter aanzienlijk minder mensen op af dan verwacht, zo schrijft AD. Wat de uitwerking is op dieren van zo’n groot vuurwerkevenement lijkt evident; het draagt – net als het negeren van een vuurwerkvrije zone – niet bij aan hun welbevinden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel