Een undercovermedewerker van Animal Rights filmde met een verborgen camera hoe vangploegen schuren met tienduizenden leghennen leeghalen. Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen wordt droevig van de beelden: “De dieren raken volledig in paniek. Regelmatig breken de kippenvangers hierbij de poten of vleugels van de hennen.”

leghennen
Vangploegen breken poten van uitgelegde leghennen Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

Beelden
De beelden zijn gemaakt bij producenten van zowel scharrel- als kooi-eieren in Stroe (Gld), Ottersum (Lim), Linde (Dre) en Herveld (Gld). Op de beelden is te zien hoe kippenvangers bovenop metershoge stellages staan en in rap tempo scharrelhennen bij hun poten grijpen. De dieren worden vervolgens ondersteboven, met wel drie of vier kippen per hand, doorgegeven aan een collega die ze in kratten propt. Ook kruipen de vangers onder de stellages en trekken de angstige kippen aan hun kwetsbare poten onder de stellingen vandaan. 

Undercover
Vermeulen:

“Vangploegen worden ingehuurd om de klus zo snel mogelijk te klaren. Er wordt geen enkele moeite gedaan om stress, angst en pijn bij de dieren te voorkomen.”

Animal Rights brengt deze beelden naar buiten om verborgen dierenleed in de veehouderij zichtbaar te maken. Vermeulen: “We roepen de consument op om niet langer mee te werken aan de lijdensweg van leghennen. Dit kun je doen door geen eieren of kip meer te eten.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Serie
De beelden sluiten aan op die uit de horror-schuren van eerder deze week waarin te zien was hoe leghennen hun bestaan doorbrengen voor de productie van kooi- en scharreleieren. Deze beelden tonen een van de laatste fases in het verschrikkelijke leven van leghennen. “Na anderhalf jaar eieren leggen in horror-schuren zijn leghennen opgebruikt en volgen de laatste gruwelijke uren van hun troosteloze leven: gevangen worden, op transport en dan de slacht,” zegt Vermeulen.

Deze beelden van de onaanvaardbare behandeling van afgedankte leghennen vormen een nieuw hoofdstuk in de beeldenreeks die Animal Rights in de afgelopen maanden naar buiten heeft gebracht over de mishandeling van pluimvee door vangploegen – kippenschuren in België, eendenfokkerijen op de Veluwe, een vleeskuikenhouder in de provincie Utrecht en nu dan deze beelden van de vreselijke laatste uren van uitgelegde hennen. 

Het lot van elke kip
De beelden maken ook duidelijk dat het niet uitmaakt of het om scharrel- of kooikippen gaat. Nagenoeg iedere leghen of vleeskuiken wordt op deze wijze voor de slacht uit een schuur weggegraaid, in een krat gesmeten en op transport gezet naar het slachthuis.

Inspectiedienst
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bepaald dat bij het slachthuis maximaal 0,5% van de dieren overleden en 2% van de dieren met gebroken poten of vleugels mogen arriveren. In absolute aantallen betekent dit dat honderduizenden dieren dood of zonder hun ledematen intact bij het slachthuis mogen aanbelanden zonder dat het consequenties heeft voor boer of vangploeg.

Persbericht Animal Rights