Vandaag is het Wereldproefdierendag. Stichting VIER VOETERS wil dit jaar graag aandacht schenken aan het lijden van de vele proefdieren die gebruikt worden voor het testen van schoonmaakmiddelen. Met praktische tips en eenvoudige materialen kan iedereen zijn huis schoonmaken en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan minder dierenleed en een beter milieu. En nog geld besparen ook!

Proefdier konijn wereldproefdierendag
Foto: Aschwin Snel

Uit de publicatie van het rapport Zodoende 20121 blijkt dat in 2012 589.056 dierproeven werden uitgevoerd. Slechts 34,6% van de dierproeven in 2012 diende voor de ontwikkeling, productie of controle van geneesmiddelen en medische of veterinaire producten.

Barbara van Genne, campagneleider bij VIER VOETERS:

“Zeer weinig consumenten zijn zich ervan bewust dat duizenden muizen, ratten , konijnen en cavia’s sterven voor het testen van wasmiddelen, vaatwastabletten en andere schoonmaakproducten. Dit is niet alleen immoreel; het is ook achterhaald, daar een een groot deel van onderzoeksresultaten uit dierproeven niet kunnen worden toegepast op de mens. Alternatieve onderzoeksmethoden krijgen nog steeds te weinig aandacht. Gelukkig hoeven mensen dit niet zomaar te accepteren. Er zijn eenvoudige manieren om dit onnodig dierenleed te vermijden.”

Naast meer bewustzijn bij consumenten zelf, pleit VIER VOETERS voor meer investeringen in alternatieve onderzoeksmethoden. De belangrijkste aanpak om dierenleed door dierproeven te bestrijden ligt in de 3V’s:

• Vervanging van dieren door alternatief materiaal te gebruiken (bijvoorbeeld weefselkweken);
• Vermindering van het aantal dieren dat voor bepaalde tests gebruikt wordt (bijvoorbeeld door de juiste evaluatie van experimenten);
• Verfijning van procedures gericht op het verminderen van pijn en stress voor de dieren.

Barbara van Genne:

“Voor ons ligt de focus bij de V van vervanging. Op de lange termijn, al was het maar om ethische redenen, moet het doel zijn om dierproeven volledig te vervangen door alternatieve onderzoeksmethoden. Gelukkig kan de consument daar zelf al mee beginnen door hun dier- en milieu onvriendelijke schoonmaakmiddelen te vervangen door andere methoden.”

In Rijswijk demonstreert Een Dier Een Vriend (EDEV) in het kader van Wereldproefdierendag voor de poort van het apenlaboratorium BPRC, waar ongeveer 1500 apen opgesloten zitten. Zangeres Claudia Robbens heeft een lied geschreven over de apen in het BPRC. ’1500 apen’ is op de melodie van ‘One’ van U2. Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV:

“Wij vragen op deze manier aandacht voor de schandalige praktijken die achter de gesloten deuren van het BPRC plaatsvinden. Apen moeten de meest afgrijselijke experimenten ondergaan, meestal zonder verdoving, of krijgen middelen ingespoten om zogenaamd reuma na te bootsen. Die methode is totaal niet wetenschappelijk bewezen”.

Bronnen: Persbericht VIER VOETERS, Den Haag FM ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.