Vorige week schreef ik een blog over de vos die bijna verdronk en daarna door een jager genadeloos werd afgeschoten.

Vos in problemen - verdronken
Foto: ©Ruurd Jelle van de Leij

Volgens de jager was de vos op sterven na dood.

Het is niet aan de jager dit te beoordelen maar aan een dierenarts schreef ik eerder maar naar nu blijkt is de jager zelfs niet eens zijn auto uitgekomen om te beoordelen hoe het dier er aan toe was.

Jager vanuit auto blurred
Jager schiet de vos vanuit zijn auto

“Dat vaststellen dat de vos niet meer te redden was gebeurde vanuit zijn auto, vanwaar hij ook schoot. De vos verdedigde zichzelf erg fel tegen de honden. En dat de vos uitgeput was, lijkt mij wel duidelijk na zo’n nacht”, aldus de maker van de foto die verder niet met naam genoemd wil worden.

Natuurfotograaf Ruurd Jelle van de Leij zag de vos als eerste in het Noarderleech. Het dier vocht zeker een half uur voor zijn leven. Uiteindelijk belandt de vos achter een hek op drijvende rommel.

“Na een poosje probeerde hij door het hek te klimmen maar dit paste niet. Hij heeft het een tijdje geprobeerd maar ging uiteindelijk terug”, vertelde van de Leij aan de telefoon.

Omdat het water snel gezakt was leek het dier op dat moment buiten levensgevaar.

“Hij zat er goed bij en wij dachten die loopt straks de dijk wel op.”

Dat gebeurde echter niet want er kwam een jager… En die schoot de vos genadeloos dood.

“Het verhaal rond de vos was wat mij betreft klaar. Ik weet wat ik gezien heb en ben er van overtuigd dat de jager niet geheel eerlijk is . Dit kon ik niet bewijzen dus dan houdt het op. Maar naar een foto en bericht wat ik net kreeg wordt ik gelijk weer pislink” aldus van de Leij op Facebook.

“De foto is van 20 min nadat ik vertrokken ben, dus geen uren later. De vos snakte naar adem… door de hond vastgesteld? Van dichtbij door de kop geschoten, wat is dichtbij?”, aldus een woedende van de Leij.

In een ingezonden brief van de KNJV naar de Leeuwarder Courant stond het volgende:

“De werkelijkheid: de jager kwam vier uren nadat de foto (van Ruurd Jelle van de Leij) was gemaakt toevallig aan bij de plek waar dit zich af- speelde. Een groep omstanders keek toe hoe de vos, die al die uren niet van zijn plaats had kunnen komen bezig was dood te gaan. Op de vraag van de jager of iemand iets wilde doen kwam geen reactie. Vervolgens is hij naar huis gereden om zijn buks op te halen en heeft de vos uit zijn lijden verlost. Wie weet hoe lang het dier anders nog had mogen liggen creperen.”

De foto waarop te zien is dat de vos vanuit de auto wordt doodgeschoten is volgens de maker van de foto 20 minuten nadat de andere fotograaf Ruud Jelle van der Leij was vertrokken gemaakt.

Met andere woorden… Weer één van de vele sprookjes waar de jagers de rest van Nederland in willen laten geloven.


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.