Door de eerste zonnige dagen van de afgelopen week zijn de eerste vlinders uit hun winterslaap ontwaakt. En ze hebben honger! Maar bloemen zijn er nog weinig, waardoor de dieren uitgehongerd dreigen te raken.

vlinders
Dagpauwoog, de meest getelde vlinder in 2013 | Foto Angelique Lagarde

In de zon konden de vlinders opwarmen en de gewenste temperatuur van zo’n 30 graden Celsius bereiken. Ze ontwaakten uit hun winterslaap en moeten nu op zoek gaan naar brandstof, voordat ze actief kunnen worden.

De insecten zitten nu in het voortplantingsstadium. Mannetjes en vrouwtjes moeten elkaar vinden en paren. De vrouwtjes moeten hun eitjes op de juiste planten afzetten en dat betekent veel vliegen, wat veel energie kost.

Door hun lange roltong, halen vlinders nectar uit bloeiende planten. Maar zo in het vroege voorjaar zijn deze uiterst schaars, waardoor het vinden van voedsel moeilijk is voor de vlinder. Wij kunnen de vlinders een handje helpen, door actief te zorgen voor voldoende voedsel en planten, die in deze tijd van het jaar bloeien, in onze tuin te planten.

Veel inheemse, hier thuishorende planten, zoals speenkruid, hondsdraf en paarse dovenetel zijn geschikt, maar ook diverse uitheemse tuinplanten, zoals winterheide leveren voldoende nectar voor de vlinders. Ook sneeuwbal (Viburnum) geeft voedsel en wordt veel gebruikt door de vlinders. De bodembedekker maagdenpalm bloeit lang en wordt door vlinders momenteel voor voedsel gebruikt, die veel als bodembedekker wordt gebruikt bloeit zeer langdurig en wordt momenteel gebruikt.

Zorg voor veel kleur en nectar in de tuin om vlinders aan te trekken, maar let er wel om dat je geen met insecticide bespoten planten in je tuin plant, waar vlinders (bijen) aan dood kunnen gaan.

Bron: Natuurbericht ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor