Enkele dagen geleden heeft trofeejager Richard Cooke de zoon van de wereldberoemde leeuw Cecil gedood. Xanda werd, net als zijn vader, even buiten het Hwange National Park in Zimbabwe doodgeschoten.

Xanda
Xanda, zoon van Cecil | Foto: Lions of Hwange National Park/Facebook

Het Hwange National Park in Zimbabwe heeft op haar Facebookpagina vol ongeloof op de dood van Xanda gereageerd. Xanda was nog maar 6 jaar oud en vader van een aantal jonge welpen. De jager die hem om het leven bracht, schoot in 2015 ook al de broer van Xanda dood. Het park vraagt zich dan ook af wanneer de leeuwen die daar leven hun leven mogen leiden zoals wilde leeuwen dat horen te doen.

Cecil
De dood van leeuw Cecil veroorzaakte twee jaar geleden veel ophef, en nog steeds. Cecil was een van de bekendste leeuwen in Afrika en zeer geliefd bij toeristen. Mensen kwamen van heinde en verre om de leeuw op de gevoelige plaat vast te leggen. De jager-tandarts die Cecil doodde lokte de leeuw met een stuk vlees het reservaat uit en wist Cecil neer te schieten. Naar verluidt heeft tandarts Walter James Palmer zo’n 50.000 euro betaald om Cecil te mogen doden. Palmer is uiteindelijk niet vervolgd, omdat zijn jachtpapieren door de Zimbabwaanse autoriteiten in orde zijn bevonden.

Xanda
Cecil, vader van Xanda | Foto: publiek domein

Bronnen: NOS, Hwange National Park ©AnimalsToday.nl Lianne Raat