Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat ijsberen vermoedelijk nog eerder zullen uitsterven dan tot nu toe werd aangenomen. De resultaten van het onderzoek zijn schokkend.

ijsberen
IJsbeer en jong | Foto: Pixabay

IJsberen kunnen nog sneller dan eerder al werd gevreesd uitsterven, omdat de dieren door klimaatverandering steeds meer worstelen om voldoende voedsel te vinden om te overleven. Nieuw onderzoek leverde meer en nieuwe inzichten op in de leefgewoontes van ijsberen waaruit blijkt dat deze roofdieren in het poolgebied een veel hogere stofwisseling hebben dan eerder werd gedacht. Dit betekent dat ze meer prooien nodig hebben, voornamelijk zeehonden, om aan hun energiebehoefte te voldoen, in een tijd waarin terugwijkend zee-ijs het jagen steeds moeilijker maakt voor de dieren.

Het genoemde onderzoek toont aan dat de dieren om de tien dagen ten minste één volwassen of drie jonge zeehonden nodig hebben qua voeding. Maar vijf van de negen beren slaagden er niet in dit tijdens het onderzoek te bereiken, resulterend in een sterk dalend lichaamsgewicht. De dieren verloren wel 20 kg lichaamsgewicht tijdens een onderzoeksperiode van 10 dagen.

ijsberen
Foto: chasedekker/flickr

Verrast
De onderzoekers waren verrast om zulke grote veranderingen in lichaamsmassa’s te zien. Het onderzoeksteam bestudeerde de beren gedurende een periode van drie jaar, van 2014 tot 2016, in de Beaufortzee bij Alaska. Eerder werd gedacht dat ijsberen relatief weinig energie verbruiken tijdens dagen waar ze vaak uren wachten naast gaten in het ijs, waaruit zeehonden tevoorschijn komen om te ademen. Maar dit nieuwe onderzoek suggereert dat de soort in een nog slechtere situatie verkeert dan werd gevreesd.

De Noordpool warmt tweemaal zo snel op als het wereldgemiddelde, waardoor het zee-ijs waarop ijsberen afhankelijk zijn van voedsel afneemt en de dieren dwingt zich op zoek naar eten op land te begeven. Dr. Steven Amstrup, die al dertig jaar ijsberen onderzoekt in Alaska:

“Ik hoop dat we wakker schrikken, maar we hebben het afgelopen decennium niet echt veel gedaan om ijsberen te redden.”

De Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) schat dat er op dit moment nog ongeveer 26.000 ijsberen in het Noordpoolgebied zijn.

Bron: The Guardian ©AnimalsToday.nl Lydia Zittema