Dankzij de Wildlife Crime Tech Challenge wordt het zoeken naar nieuwe en innovatieve oplossingen voor de strijd tegen de illegale dierenhandel gestimuleerd. Deze wedstrijd werd voor de derde keer op rij georganiseerd door USAID in samenwerking met TRAFFIC, National Geographic en the Smithsonian Institution.

Wildlife Crime Tech Challenge
Innovatieve inzendingen voor de Wildlife Crime Tech Challenge helpen de illegale dierenhandel terug te dringen | Zwarte neushoorn | Foto credit: 25kim via Compfight cc

De illegale handel in dieren is een wereldwijde crisis. Elk jaar wordt er voor $20 miljard aan dierproducten illegaal verhandeld. Hiermee worden criminele netwerken aangewakkerd die diersoorten vernietigen en levens verwoesten. Door de grote vraag naar zeldzame dieren en dierproducten zoals ivoor, staan vele diersoorten op het punt van uitsterven. Om het gevecht tegen de illegale handel in dieren en dierproducten tegen te gaan met behulp van slimme en innovatieve technische oplossingen, werd de Wildlife Crime Tech Challenge bedacht. Deze wedstrijd focust op vier cruciale aspecten van de illegale handel; het opsporen en voorspelen van de doorvoerroutes, het versterken van forensisch bewijs om illegale dierproducten beter te kunnen identificeren, het reduceren van de vraag van consumenten naar dierproducten en het aanpakken van corruptie.

16 winnaars
Dit jaar waren er in totaal 300 aanmeldingen uit 52 verschillende landen. In de eerste ronde zijn er 16 winnaars gekozen die elk 10.000 Amerikaanse dollars en technische ondersteuning krijgen om hun oplossing verder uit te werken. Deze 16 winnaars dingen mee naar de hoofdprijs van 500.000 Amerikaanse dollars om hun oplossing te kunnen implementeren. De 16 winnaars van dit jaar zijn universiteiten, non-profitorganisaties, bedrijven en individuele personen uit Afrika, Azië, Australië, Europa en Amerika.

DNA-analyse oorsprong diersoort
Een onderzoeksteam van de Universiteit van Leicester was met haar voorstel één van de 16 winnaars. Het team ontwikkelde een apparaat waarmee door middel van DNA-analyse de oorsprong van een diersoort kan worden vastgesteld. Dit draagbare apparaat kan DNA-analyse doen op bloed of weefsel. Men kan de resultaten van de test direct vergelijken met een database van verschillende diersoorten. Hiermee kan worden vastgesteld welk diersoort het is en waar deze vandaan komt. Deze technologie is ontzettend waardevol, omdat wetshandhavingsfunctionarissen het kunnen gebruiken in landen waar veel illegale dierenhandel plaatsvindt of op douaneposten.

Technische oplossingen nodig
Crawford Allen, senior directeur van TRAFFIC, een organisatie die zich inzet om de illegale handel in dieren te monitoren, reageerde:

“De illegale dierenhandel is een manier geworden van geavanceerde criminele netwerken om andere wreedheden te financieren en chaos te veroorzaken. We hebben nieuwe en verfijnde oplossingen nodig om deze criminele netwerken te ontwrichten, corrupte ambtenaren bloot te stellen en het openen van de ogen van consumenten die de vraag naar dierproducten stimuleren. De Wildlife Crime Tech Challenge is het meeste innovatieve programma dat ik heb gezien op dit gebied en we zijn blij dat we dit programma ondersteunen.”

Bronnen: Science Daily, TRAFFIC, Wildlife Crime Tech Challenge ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen