We kennen helaas allemaal het verhaal van tandarts en trofeejager Walter Palmer die vorig jaar de iconische leeuw Cecil doodde, wat een wereldwijde storm van protest veroorzaakte. Maar ook sommige sporthelden schromen niet om deze afschuwelijke hobby te beoefenen.

sporthelden
Sommige sporthelden beleven veel plezier aan het doden van iconische wilde dieren| ©Burrard Lucas Wildlife Photography

Voetballegende Hristo Stoichkov
Een held in zijn geboorteland Bulgarije, voetballer van het jaar in 1994 en sinds kort ook beroemd en berucht om zijn brutale schietpartij in een wildpark in Zuid-Afrika. Hij poseerde trots met dode dieren, waaronder zebra’s, giraffen, antilopen en buffels. Hiermee verloor hij onder andere het respect van Stella Reicheva, een vertegenwoordiger van de Bulgaarse Animal Rescue organisatie.

“Ik had veel respect voor Stoichkov en bewonderde hem als speler. Maar wat hij gedaan heeft in Afrika is triest en barbaars.”

Voetballer Zlatan Ibrahimovic
Ook voetballer Zlatan Ibrahimovic maakt zijn handen vuil door te jagen voor de ‘lol’. Hij zou sinds 2010 een jachtvergunning hebben en kocht in 2012 volgens de krant Aftonbladet het Zweedse eiland Davensö, ten westen van Stockholm, met name voor de uitgestrekte jachtgebieden. Ibrahimovic doodde in 2014 tijdens zijn eerste jachttrip een eland van zo’n 500 kilo. Met zijn wrede hobby speelt de voetballer ook een rol in een reclame van autofabrikant Volvo, waarin hij zijn geweer richt op een eland.

Cricketspeler Glenn McGrath
Begin 2015 werd cricketspeler Glenn McGrath onder vuur genomen nadat er foto’s gepubliceerd werden van hem poserend met Afrikaanse wilde dieren die hij zelf gedood had. Zijn ‘trofeeën’ bestonden uit hyena’s, buffels en een olifant. De foto’s zouden gemaakt zijn in 2008. In dat jaar verloor McGrath zijn vrouw aan kanker en hij ging toen naar eigen zeggen ‘door een hele moeilijke periode’ in zijn leven.

Kijk mij eens
Vroeger moest de mens jagen om aan vlees te komen en werd de huid van het dier gebruikt als kleding. Jagen was puur overleven. Tegenwoordig is dit heel anders. We hebben geen dieren nodig om ons te voeden en te kleden. Voor de moderne mens is jagen een hobby geworden. Voor trofeejagers betekent dit dat ze veel geld betalen voor het schieten van iconische diersoorten (soms zelfs onder het mom van het bijdragen aan conservatie). Daarna gaan ze vol trots met het zojuist gedode dier op de foto, om aan de wereld te laten zien hoe stoer ze zijn.

Bronnen: SMH, Telegraph ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen