De eerste veelvraat sinds 150 jaar in North Dakota is vorige maand door een boer doodgeschoten. Volgens de boer viel de veelvraat zijn koeien lastig en schoot hij het dier om zijn vee te beschermen. De Amerikaanse staat heeft wetten die toestaan dat wilde dieren gedood mogen worden om vee te beschermen.

veelvraat
De eerste veelvraat die in 150 jaar in North Dakota is gezien, werd doodgeschoten door een boer | Fotocredit: Mr Moss via Foter.com / CC BY

De ongelukkige veelvraat, bij biologen bekend als M56, werd in 2009 nog groot nieuws toen duidelijk werd dat het dier ruim 800 kilometer van Wyoming naar Colorado was getrokken. Nadat de batterij van zijn GPS-zender ermee ophield, reisde het dier nog verder. Uiteindelijk werd hij ruim 1120 kilometer van waar hij het laatst was gezien, neergeschoten.

Veelvraten lijken een beetje op kleine beren, maar zijn eigenlijk familie van de wezel. Ze eten bijna alles en staan bekend om hun felheid. Veelvraten worden tussen de 6-10 jaar oud. Uit de necropsie op M56 bleek dat het dier 8-9 jaar moet zijn geweest.

De status van de veelvraat staat al jaren onder discussie. In 2014 werd nog besloten om het dier niet op de lijst van bedreigde dieren toe te voegen. Maar vorige maand nog beval een rechter de US Fish and Wildlife Services om deze beslissing te herzien.

Bronnen: Huffington Post, Independent ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen