In Boxtel heeft een 74-jarige man een taakstraf gekregen van 30 uur voor het mishandelen van zijn hond die hij opleidde voor politiewerk. Hij sloeg de hond met een pijp en intimideerde hem met een stroomstootwapen.

taakstraf
Taakstraf van 30 uur voor mishandeling van politiehond | Foto: Pixabay

Deze mishandeling kwam aan het licht tijdens een uitzending van het programma Zembla, over misstanden bij de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV). Op de undercoverbeelden is te zien hoe de hondentrainer Ad van W. zijn hond Max toetakelt met een pvc-buis en bedreigt met een stroomstootwapen. Deze man was actief als hondentrainer bij de politiehondenvereniging Steeds Vooruit in Gemonde. Hij was door de vereniging al eerder op non-actief gezet. In een andere opname is een ketting te zien, alleen is het niet bewezen dat de hond daarmee ook daadwerkelijk geslagen is. Vandaar dat de aanvankelijk geëiste straf van justitie – een taakstraf van 60 uur – niet opgelegd kon worden.

Volgens Van W. hebben de buren van de vereniging de opnames gemaakt om het werk stop te zetten, omdat zij vinden dat de honden te veel lawaai maken:

“Een actieve hond is het mooiste wat er is, maar dat mag op de hondenclub niet. De hond moet rustig zijn.”

Naar zijn zeggen wordt Max rustiger als hij een stok ziet, maar sloeg hij de hond daarmee niet. Later tijdens dezelfde rechtszaak gaf hij echter toe:

“Ik raakte hem op zijn rug, maar dat heeft geen pijn gedaan.”

Ook over het stroomstootwapen, in dit geval een veedrijver, had de hondentrainer een verhaal klaar: “Daar zaten geen batterijen meer in, dus hij kreeg geen stroom.” Gelukkig is alleen het bezitten van zo’n wapen al strafbaar en heeft justitie de intimidatie als kwalijk beoordeeld.

Wanpraktijken

Dit is helaas niet de eerste keer dat de KNPV in opspraak is. Een jaar geleden schreven we over zeven arrestaties voor dierenmishandeling bij drie verschillende locaties naar aanleiding van een uitzending van het programma Undercover in Nederland.

Aanhoudingen na uitzending over mishandeling honden bij KNPV

Er blijken echter nog altijd wanpraktijken gaande te zijn. De politie benadrukt dan ook dat deze vereniging geen onderdeel is van haar organisatie en dat zij alleen samenwerkt met diervriendelijke trainers. Naast de taakstraf van 30 uur mag Van W. drie jaar lang geen honden meer opleiden. Ook wordt de politiehondenvereniging in Gemonde niet langer erkend als opleidingsinstituut, totdat er aangetoond kan worden dat de situatie is verbeterd.

Karen’s blog: Aangifte van mishandelen honden door leden KNPV (video)

 

Van W. vindt vooral dat hij gedupeerd is door de zaak:

 

“Het is heel droevig voor mijn vrouw en mij. De hond is weg en ik wil ook geen hond meer.”

Voor dat laatste kunnen we enkel dankbaar zijn. Hopelijk wacht Max een mooie toekomst bij een verantwoordelijke eigenaar.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap