Honderden vogels zijn tijdens hun trektocht tegen de glazen torens van het World Trade Center in New York opgevlogen. Veel vogels zijn dood op de grond aangetroffen. De gewonden zijn overgebracht naar een opvangcentrum.

migrerende vogels
Honderden migrerende vogels dood door botsing met WTC New York | Foto: Melissa Breyer

Botsingen

Reflecterende ramen en nachtelijke verlichting in de glazen wolkenkrabbers van het World Trade Center desoriënteren vogels die langs vliegen. Audubon, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van natuur en vogels, houdt een register bij met het dodental tijdens de trekseizoenen, in de herfst en lente.

Regelmatig botsen vogels tegen de ramen op, maar in de migratietijd is het aantal dode en gewonde vogels veel groter. Afgelopen week was het aantal ongelukken extra groot door een samenloop van slecht weer en de grote hoeveelheid vogels vanwege de trekvlucht. De hevige storm heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de vogels lager vlogen dan normaal, waardoor zij tegen de ramen botsten. Op de grond langs de beroemde torens lagen honderden omgekomen vogels en velen gewonden.

Kaitlyn Parkins, Audubon:

“We hadden heel raar weer met veel storm en er waren heel veel vogels. De perfecte combinatie dat kan leiden tot vogelraambotsingen. Het lijkt erop dat de vogels door de storm lager zijn gaan vliegen of dat ze gedesoriënteerd zijn geraakt. Het nachtelijk licht heeft een sterk effect op vogels, met name wanneer het bewolkt is”

 

Gewonde vogels

Naast de ongeveer 300 dode vogels, zijn er 77 gewonden aangetroffen. Deze laatsten zijn overgebracht naar het herstelcentrum van de Wild Bird Fund, waar ze zijn voorzien van voedsel, water en ontstekingsremmende medicijnen om zwellingen te verminderen. Het centrum had extra personeel ingepland, omdat zij dit seizoen een groot aantal gewonden verwachtten. Dertig vogels zijn inmiddels hersteld en vrijgelaten in het Brooklyn´s Prospect Park.

Ritamary McMahon, Wild Bird Fund:

“We wisten dat het een grote migratie zou worden. Dat kon je op de radar al zien.”

Raambehandeling

De ramen van de onderste verdiepingen van de torens zijn behandeld, zodat ze zichtbaar zijn voor vogels. Bij het ontwerp van het WTC is dus rekening gehouden met het vogelvliegverkeer. Echter blijkt dat er veel ongelukken plaatsvinden op hogere verdiepingen. Met name tijdens de trekvluchten en bij slecht weer. Bovendien verstoort het onnatuurlijke licht de oriëntatie.

Activisten vragen om de ramen op hogere verdiepingen te behandelen, om het aantal ongelukken zo veel mogelijk te beperken. Ook benadrukken zij het belang van het dimmen van nachtelijke lichten gedurende de trekseizoenen. Vogels raken gedesoriënteerd door het licht en dwalen af van hun trekroute.

Kaitlyn Parkins, Audubon:

“Maak de ramen zichtbaar voor vogels, zodat ze duidelijk zien dat ze er niet doorheen kunnen vliegen.”

 

 

Bronnen:

Steden Verenigde Staten doen licht uit voor trekvogels

©AnimalsToday.nl Jennie Cools


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.