De politie heeft maandagochtend 29 juni zeven personen aangehouden op verdenking van dierenmishandeling, naar aanleiding van het tv-programma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman. Daarin was te zien hoe ’trainers’ van de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging  (KNPV) de honden op gruwelijke wijze behandelden.

ernstige mishandeling honden bij KNPV
Hond wordt keihard geschopt en vernederd | Foto: screenshot Undercover in Nederland SBS6

Aanleiding van de aanhoudingen was Undercover in Nederland van 19 maart 2020, waarin beelden werden getoond van ernstige mishandelingen van pakwerkhonden, op drie locaties van de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging.

De politie benadrukt dat deze vereniging geen onderdeel is van de politieorganisatie en dat de politie ernaar streeft alleen zaken te doen met mensen die honden op diervriendelijke wijze africhten.

ernstige mishandeling honden bij KNPV
Hond wordt hard tegen flank getrapt | Foto: screenshot Undercover in Nederland SBS6

Beelden leiden tot aanhoudingen

Na het zien van de beelden startte de politie een onderzoek, waarbij de tv-beelden zijn geanalyseerd, getuigen werden gehoord en aangiftes werden opgenomen. De aangehouden personen wonen in de gemeenten Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en Elburg.

Bij de aanhoudingen zijn vier honden in beslag genomen. De honden zijn ondergebracht in een passende opvanglocatie. Ook werden prikkettingen en andere verboden voorwerpen zoals stroomattributen in beslag genomen. Alle aangehouden personen worden over hun aandeel gehoord, waarna een dossier wordt opgemaakt. Het dossier wordt verzonden naar het OM voor de verdere strafrechtelijke afhandeling.

ernstige mishandeling honden bij KNPV
Hond wordt hard geslagen met stok | Foto: screenshot Undercover in Nederland SBS6

Malafide KNPV-leden in de ban

Als bekend is dat een africhter dieren mishandelt, dan zal de politie bij deze africhter geen honden meer afnemen. De politie heeft eerder al aangegeven geen zaken meer te doen met de africhters die op de beelden te zien zijn, waarvan de identiteit bekend is.

Ben je getuige van dierenmishandeling of -verwaarlozing, bel dan 144 en red een dier!
.

Bronnen:

Karen’s blog: Aangifte van mishandelen honden door leden KNPV (video)

.
©AnimalsToday.nl