180 uur taakstraf, dat kreeg de boer uit Berkelland die 400 van zijn varkens liet verhongeren opgelegd door de rechtbank in Arnhem vrijdag. Ook kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een proeftijd van drie jaar. In deze proeftijd mag hij geen dieren houden.

taakstraf
De boerderij waar de varkens omkwamen van de honger | Foto: screenshot video Omroep Gelderland

De boer is volgens zijn advocaat verminderd toerekeningsvatbaar. Zo zou de man een black-out hebben gehad tijdens zijn daad. De rechter bepaalde echter dat de verdachte wel degelijk toerekeningsvatbaar is en dat hij dus verantwoordelijk is voor de gruwelijke dood van de varkens.

‘Gruwelijk’
De rechter bekeek ook foto’s van de dode varkens:

“Het leek alsof de varkens waren losgebroken en elkaar hebben aangevreten. Dat zag er gruwelijk uit.”

Bij de strafmaat hield de rechter rekening met de media-aandacht:

“U neemt uw verantwoordelijkheid bij de ruiming en zoekt hulp.”

In andere zaken kregen de daders onvoorwaardelijke gevangenisstraffen.

Ruurlo
Vorig jaar april maakte de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bekend dat in een stal in Ruurlo 400 varkens dood waren aangetroffen. Tijdens een bezoek van de politie werden de dieren die door dorst en honger om het leven zijn gekomen ontdekt. De varkens waren tien maanden voor de gruwelijke vondst voor het laatst gevoerd. Daarna heeft de boer niet meer naar de dieren omgekeken.

Toename
Vorig jaar april liet boerenorganisatie LTO weten dat er steeds vaker meldingen worden gedaan van dierverwaarlozing bij veehouders. Alleen al in de eerste vier maanden van dat jaar kwamen er net zoveel meldingen binnen als in geheel 2015.

De Partij voor de Dieren pleit al jaren voor een levenslang houdverbod van dieren voor veehouders die structureel de wet overtreden door dieren te verwaarlozen. Marianne Thieme stelde hier in 2014 al Kamervragen over door de toenemende verwaarlozing van landbouwdieren.

Bron ©PiepVandaag.nl