Deltapark Neeltje Jans in Zeeland heeft het plan opgevat om bruinvissen te gaan houden. Het pretpark wil de dieren onderbrengen in het bassin waar nu zeeleeuwen gehuisvest zijn.

Neeltje Jans
Affiche Deltapark Neeltje Jans | Foto: Isaï Symens/Wikipedia

Er is een vergunning aangevraagd voor het houden van bruinvissen in het pretpark, vergelijkbaar met het Dolfinarium. De dieren zullen als vermaak voor de bezoekers gaan fungeren en in veel te kleine ruimtes opgesloten worden. Dit is geheel tegen hun natuurlijke behoefte in, want deze dieren hebben in het wild een enorm leefgebied, namelijk de hele zee.

Nadelige effecten opsluiting
Van dolfijnen en vooral orka’s is bekend dat het houden in kleine bassins leidt tot ziektes en depressie, waardoor ze dagelijks medicijnen toegediend moeten krijgen om de nadelige effecten van hun opsluiting tegen te gaan. Bovendien worden de dieren ‘gek’ van hun eigen sonar, die zich niet vrij kan voortplanten door het water, maar doorlopend weerkaatst tegen de wanden van de bassins.

Neeltje Jans
Bruinvissen horen niet in gevangenschap | Foto: Bas Kers/flickr

Circus?
Er is al een tijd een discussie gaande of pretparken als het Dolfinarium en Deltapark Neeltje Jans eigenlijk niet gewoon verkapte circussen zijn. Want wilde dieren in circussen zijn sinds september 2015 verboden, en wanneer dolfinaria ook onder deze noemer gaan vallen betekent dat het einde van hun voortbestaan. Wilde dieren zijn nou eenmaal niet bedoeld om kunstjes te vertonen voor het publiek.

Het Deltapark Neeltje Jans maakt onderdeel uit van het omstreden Spaanse Aspro Parks, waar ook het Dolfinarium in Harderwijk onder valt. Het park heeft al zeehonden, zeeleeuwen en haaien.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel