Zo’n 1800 eendagskuikens zijn afgelopen vrijdag op het Engelse platteland in de buurt van het stadje Crowland in de provincie Lincolnshire achtergelaten. Medewerkers van de afdeling opsporing van de RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) hebben de kuikens na een tip gevonden.

eendagskuikens
Foto: Pixabay

Inspecteur Justin Stubbs van de RSPCA laat weten dat hij nog nooit zoiets heeft gezien:

“Het was net een gele zee en het geluid was ongelofelijk. De kuikens zaten allemaal dicht tegen elkaar aan als een grote gele fluffy massa om de winterse temperaturen te overleven op een plek waar ze niet zouden moeten zijn en ook in condities waar ze niet in zouden moeten zijn.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Stervende
Van de ongeveer 1800 kuikens waren er 30 niet meer in leven of stervende. Van sommige kuikentjes is op een humane manier het leven beëindigd. De zieke kuikentjes waren stervende van uitputting. De meeste andere kuikens zagen er niet uit alsof ze aan het lijden waren. De kleine kuikens zouden nooit lang hebben overleefd in de onvoorspelbare winterse weersomstandigheden. Stubbs:

“Dat iemand zulke kwetsbare kuikens dumpt is ongelofelijk. Ik ben nog nooit zo iets absurds gezien. We treffen een heleboel gedumpte dieren, ook in grotere aantallen, 80 hier, 100 daar, muizen, cavia’s, konijnen. Maar 1800 kuikens, ik kom nooit over dit getal en de kwetsbaarheid van deze dieren heen.”

Onderzoek
De RSPCA is een onderzoek gestart naar het dumpen van de kuikens. Vermoedelijk heeft iemand de kuikens van een lokale kippenboerderij gekocht. Mensen uit de buurt hebben geholpen om de kuikens te vangen en in dozen te stoppen. De fokker van de dieren heeft de kuikens mee terug genomen naar zijn boerderij. De RSPCA laat weten:

“Het is goed mogelijk dat de kuikens nadat zij waren gekocht zijn gedumpt, omdat de kuikens minder op zouden leveren bij doorverkoop dan de koper in eerste instantie dacht. Wat ook de reden is het is ongelofelijk wreed.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat