PiepVandaag.nl meldde in augustus over de slechte omstandigheden waaronder volwassen buffels op Italiaanse boerderijen in de streek Campania gehouden worden en de brute en illegale wijze waarop stierkalveren gedood worden. De vele verontwaardigde reacties van consumenten én vragen van restaurants die buffelmozzarella op de kaart hebben staan, geven aan dat de behoefte aan diervriendelijker geproduceerde buffelmozzarella groot is. De reacties van supermarkten, producenten en buffelboeren op de VIER VOETERS campagne zijn hoopgevend.

buffelmozzarella
Foto: VIER VOETERS

Al voordat VIER VOETERS de beelden naar buiten bracht, is in diverse Europese landen contact gezocht met grote supermarktketens. Barbara van Genne, campagneleider van VIER VOETERS:

“We hebben hen dringend verzocht onderzoek te doen naar het welzijn van de dieren die gebruikt worden voor de productie van de buffelmozzarella in hun winkels.”

De eerste resultaten van deze actie zijn merkbaar.

“Supermarktketens Jumbo en Dirk hebben positief gereageerd en willen informatie met ons delen. Hoogvliet heeft ons doorverwezen naar hun leverancier. Alleen Albert Heijn geeft helaas totaal geen openheid van zaken.”

Mozzarella van Nederlandse bodem
De Belgische mozzarellaproducent Fabrelac heeft VIER VOETERS uitgenodigd om twee buffelboerderijen in Nederland bezoeken, die hen melk leveren voor de productie van buffelmozzarella onder de naam Purtutti. De omstandigheden voor dieren op deze boerderijen is veel beter dan wat in Italië was aangetroffen.

Ook reactie uit Italië
Op de onderzochte buffelfarms in de Italiaanse regio Campania zijn ander management én structurele verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn en hygiëne noodzakelijk. De organisatie verantwoordelijk voor de D.O.P. gecertificeerde buffelmozzarella uit de streek (Consortio per la Tutela del Formaggio Mozzarella di Bufala Campania) heeft aangegeven met VIER VOETERS te willen samenwerken om ervoor te zorgen dat hun boerderijen aan de minimumeisen van VIER VOETERS gaan voldoen. Ook een aantal grote Italiaanse producenten van in Nederland verkochte buffelmozzarella heeft informatie gegeven over de boerderijen die aan hun leveren, zodat VIER VOETERS deze kan inspecteren.

buffelmozzarella
Foto: VIER VOETERS

Actie tegen supermarkten
VIER VOETERS heeft supermarkten gevraagd om informatie over de boerderijen die de melk voor de buffelmozzarella leveren te delen zodat deze bezocht kunnen worden. Aan supermarkten die geen openheid van zaken willen geven over de herkomst van de door hen verkochte buffelmozzarella, kunnen consumenten een oproep doen met behulp van de VIER VOETERS protestactie ).

Perbericht VIER VOETERS