Twee jaar onderzoek door dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS toont schokkend dierenleed aan op buffelboerderijen in de regio Campania in Zuid-Italië. De dierenmishandeling start direct na de geboorte van de kalveren. Omdat buffels in Europa voornamelijk gebruikt worden voor de melkproductie en buffelvlees nauwelijks wordt gegeten, vormen de stierkalveren een ‘ongewenst bijproduct’. Deze dieren worden op brute en illegale wijze gedood: met hamers, verdronken in een dikke laag uitwerpselen of een hongerdood stervende voor de ogen van hun moeders.

buffelmozzarella
Foto: Jon Sullivan via Wikimedia Commons

Barbara van Genne, campagneleider van VIER VOETERS:

“De buffelmozzarella-industrie moet deze barbaarse methoden om stierkalveren te doden stoppen”.

Eenmaal volwassen krijgen de buffels met andere uitdagingen te maken. Het hete en vochtige klimaat van de regio Campania is eigenlijk niet geschikt voor de buffels, die een dikkere huid en kleinere zweetklieren hebben dan koeien. Ze moeten kunnen afkoelen in modderbaden of met behulp van sproei-installaties, maar de meeste buffelboerderijen bieden dit niet.

Het merendeel van de bedrijven heeft een groot aantal dieren op een klein oppervlak en weidegang is niet mogelijk. De dieren staan in een zeer dikke laag van hun eigen uitwerpselen. Sommige buffels hebben open, onbehandelde wonden en velen van hen hebben ernstige loopproblemen door te lange en onverzorgde hoeven.

Drinkwater is soms niet beschikbaar en bijna altijd vies. Wanneer dieren sterven, blijven ze soms wel een week lang tussen hun soortgenoten liggen voordat ze weggehaald worden. Dit is niet alleen onacceptabel vanuit een dierenwelzijnsoogpunt, maar vergroot ook het risico op uitbraak van ziektes.

Buffelmozzarella wordt verkocht in vrijwel alle Europese supermarktketens tegen een prijs die vaak het dubbele is van reguliere koemelkmozzarella. Voor veel vegetariërs en flexitariërs, vaak dierenliefhebbers bij uitstek, is mozzarella een veel gebruikt ingrediënt. Van Genne:

“Zeker bij deze groep zal dit nieuws hard aankomen. Het DOC-keurmerk van de buffelmozzarella en de hogere prijs wekken misschien de indruk dat daarmee ook dierenwelzijn gegarandeerd is. Maar het is precies het tegenovergestelde! Op de buffelboerderijen in Italië zijn ander management én structurele verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn en hygiëne noodzakelijk. Doorgaan op de huidige weg is geen optie”.

VIER VOETERS heeft richtlijnen opgesteld die in lijn zijn met de huidige EU-wetgeving voor het houden van buffels als productiedieren óf deze overstijgen en roept supermarktketens in heel Europa op om deze te gebruiken bij hun inkoop van buffelmozzarella. Deze richtlijnen eisen o.a. stoppen met het brute doden van stierkalveren, goede zorg en medische behandeling, toegang tot modderbaden of een sproeisysteem, schoon drinkwater én reguliere controle van de buffelboerderijen. Consumenten worden gevraagd deze oproep kracht bij te zetten door een petitie te tekenen.

Persbericht VIER VOETERS