Op internet zijn beelden opgedoken van stropers in Suriname die trots poseren met een gedode jaguar. De beelden, te vinden op de video-app TikTok, laten zien hoe drie mannen ergens in de jungle selfies nemen met het lichaam van het dode dier. De jacht op deze bedreigde en beschermde diersoort gaat dus gewoon door.

Stropers doden nog altijd jaguars in Suriname
Stropers doden nog altijd jaguars in Suriname | Foto: screenshot @pplayboy05/TikTok

Op de Chinese markt valt veel geld te verdienen met jaguarproducten, waarvan wordt geloofd dat ze medicinale krachten hebben. Met name de botten, hoektanden en huid zijn zeer gewild voor deze doeleinden. In Suriname is het doden, transporteren, kopen, verkopen en zelfs bezitten van een beschermde diersoort als de jaguar echter illegaal, met straffen die oplopen tot zes jaar cel en boetes tot 113.000 euro. Maar dit stopt de illegale handel duidelijk niet.

Op bestelling

In 2018 gingen onderzoekers van World Animal Protection tien maanden naar de binnenlanden van Suriname om de bedreigde jaguar te bestuderen, en stootten daarbij op een verborgen miljoenenhandel. Er kwam een bijzonder goed georganiseerd netwerk van internationale jaguar-smokkelaars aan het licht. Jaguars bleken zelfs op bestelling te worden vermoord.

@pplayboy05

De beelden dateren van begin november 2021 en laten zien dat de illegale jacht ook nu nog actief is. De beelden werden onder andere opgemerkt door de lokale organisaties Conservation International Suriname en de Surinaamse afdeling van Panthera, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de bescherming van grote katachtigen. De organisaties hebben TikTok benaderd met het verzoek de beelden te verwijderen, maar tevergeefs. TikTok reageerde:

“We hebben geen enkele illegale activiteit gezien of dierenmishandeling.”

Stropers doden nog altijd jaguars in Suriname
Jaguars in Suriname  gaan richting uitsterven door stroperij | Foto: publiek domein

Jaguars in Suriname richting uitsterven

Helaas is het jagen op de bedreigde diersoort vaak relatief simpel. Omdat de natuurlijke habitat van de jaguars op grote schaal wordt vernield door ontbossing en mijnactiviteiten, komen de wilde dieren steeds vaker af op vee of kippen van mensen. Pauline Verheij van International Fund for Animal Welfare (IFAW) schat op basis van verschillende bronnen dat in Suriname meer dan honderd jaguars per jaar worden gedood. In 2018 zei Verheij hierover:

“Jaguars hebben al te lijden onder habitatverlies en conflicten met de mens. En nu blijkt dat ze ook gruwelijk en onnodig worden vermoord. Dit is extreem slecht nieuws voor deze prachtige wilde dieren die al bedreigd zijn. We vragen de Surinaamse overheid met aandrang om de jaguars te beschermen en hier een einde aan te maken.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee