De illegale handel in berberapen moet worden aangepakt. Daarvoor pleit de Partij voor de Dieren in Straatsburg in een breed gesteunde oproep.

berberapen
Berberaap met jong | Foto: Karyn Sig/Wikipedia

Elk jaar worden in Marokko naar schatting tweehonderd berberapen uit het wild gevangen. Veel van deze met uitsterven bedreigde apen worden als huisdier verkocht in Europa. PvdD-Europarlementariër Anja Hazekamp:

“Berberapen zijn volstrekt ongeschikt als huisdier. Vaak verhuizen ze al snel van de woonkamer naar speciale opvangcentra, die de grote toestroom nauwelijks aankunnen.”

Hazekamp wijst er verder op dat nog maar zo´n achtduizend berberapen in het wild leven. “Recent onderzoek laat zien dat het schattig ogende aapje binnen vijftien tot twintig jaar zal zijn uitgestorven als niets wordt ondernomen,” aldus de PvdD-er.

De Partij voor de Dieren roept de Europese Commissie op om samen met Europese landen te bekijken hoe de illegale handel in berberapen beter kan worden aangepakt. Daarnaast moet Marokko worden gehouden aan zijn internationale verplichtingen om handel in beschermde diersoorten tegen te gaan, bepleit Hazekamp.

berberapen
Oproep tot stopzetting illegale handel berberapen

De oproep van de Partij voor de Dieren krijgt brede steun: hij is ondertekend door parlementsleden van alle politieke groepen in het Europees Parlement.

Persbericht Partij voor de Dieren Europa


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.