De stierenvechtsector krijgt binnen korte tijd weer een klap te verwerken. Vorige week besloot een rechter om het stierenvechten voor onbepaalde tijd stil te leggen in Mexico-Stad. En nu heeft het hooggerechtshof van Mexico verklaard dat het stierenvechten en de hanengevechten geen cultureel erfgoed zijn.

cultureel erfgoed
Stierenvechten niet langer cultureel erfgoed | Foto: Pixabay

Volgens het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) verklaarde de Mexicaanse staat Nayarit in 2019 het stierenvechten tot cultureel erfgoed. Onder meer ook hanengevechten, races met paarden en de jaripeo (een soort rodeo) kregen deze status. De Mexicaanse burgerorganisatie Cuenta Conmigo Tepic A.C. was het hier niet mee eens en bracht vervolgens de zaak naar de rechter. Als gevolg hiervan diende Minister van het hooggerechtshof Alberto Pérez Dayán een project in dat het volgende omvat:

“Elke praktijk waarbij dieren (wezens met gevoel) worden mishandeld, gemarteld en gedood, louter ter ontspanning of vermaak van de mens, komt niet aanmerking voor een gespecialiseerde en versterkte bescherming op basis van culturele rechten. Dergelijke activiteiten waarborgen de door het rechtssysteem erkende rechten en vrijheden niet, maar werken eerder de vernietiging of schending ervan in de hand.”

Meerderheid

Zijn project kreeg door het hooggerechtshof vier stemmen voor en één tegen. Het komt erop neer dat deze praktijken geen culturele uiting kunnen zijn in Mexico, omdat dieren mishandeld en gedood worden. Daarnaast mogen de staten voortaan de status van cultureel erfgoed niet langer zelf verlenen, omdat het een taak wordt van de centrale regering.

Naast Nayarit hebben de staten Aguascalientes, Guanajuato, Hidalgo, Querétaro, Tlaxcala en Zacatecas het stierenvechten tot cultureel erfgoed verklaard. Bovendien kon de stierenvechtsector subsidies aanvragen in de staten waar het stierenvechten cultureel erfgoed is. De stierengevechten zijn steeds minder lucratief, waardoor ondernemers gretig gebruik maakten van deze regeling.

CAS International vindt dit een zeer belangrijke stap voor de stieren. Niet alleen zorgt het voor minder inkomsten voor de stierenvechtsector, maar belangrijker nog, het is een erkenning vanuit de Mexicaanse justitie dat het stierenvechten dierenleed is.

Stierenvechten
Foto: pmorgan via Compfight cc

Mexico-Stad

Dit is niet de enige rechtszaak tegen het stierenvechten. Vorige week nog schorste een rechter in Mexico-Stad heeft het stierenvechten voor onbepaalde tijd op. Dit gebeurde naar aanleiding van een aanklacht van een Mexicaanse burgervereniging. Deze stelt dat het stierenvechten in strijd is met het recht op een gezonde leefomgeving. Ten slotte zal justitie zich over deze zaak buigen. Kortom, tot er een uitspraak is zullen er geen stierengevechten plaatsvinden in de Mexicaanse hoofdstad.

Stierenvechten stilgelegd in Mexico-Stad. Misschien voorgoed?

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer