Deze week publiceerde de Spaanse dierenpartij PACMA zeer schokkende beelden uit Valmojado, Spanje, van stierengevechten met zeer jonge stieren. De dieren zijn rond de 1 jaar oud. De makers van de beelden van PACMA geven aan nog nooit zoveel wreedheid te hebben gezien.

jonge stieren
Jonge stier in de arena | Foto: screenshot video PACMA

Dit zijn de zogenaamde becerradas, stierengevechten met zeer jonge stieren en koeien van onder de twee jaar. Bij deze stierengevechten worden de dieren, net als de volwassen vechtstieren, mishandeld en gedood. In Valmojado werden de dieren echter niet door een professionele stierenvechter ‘bevochten’, maar door mensen die geen of weinig ervaring hebben en regelmatig missers begaan. Het leed van deze dieren is niet met woorden te beschrijven.

Weerloos
Deze dieren drinken nog moedermelk. Ze hebben nog geen goed ontwikkelde coördinatie waardoor ze steeds omvallen. Ze hebben nog nauwelijks hoorns. Het jonge weerloze kalf maakt geen enkele kans. De kalfjes zijn nog erg afhankelijk van hun moeder, en de scheiding van moeder en kalf is een enorm stressvolle ervaring. In de arena missen ze de moederlijke bescherming. Het is amper voor te stellen hoe groot hun angst is, en hoeveel stress deze dieren ervaren op zo’n jonge leeftijd. En dan hebben we het niet eens over de pijn die hen wordt aangedaan.

Sociale druk
Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) zet zich in voor het einde van alle vormen van stierengevechten, waaronder de becerradas. Dit doen zij door onder andere door middel van protesten, het informeren van mensen en te lobbyen, samen met zusterorganisaties in de stierenvechtlanden. Veel Spaanse gemeenten hebben, dankzij het lobbywerk en de sociale druk, besloten geen subsidies meer te besteden aan dit soort evenementen. Marius Kolff, directeur van CAS International, zegt over de becerradas:

“De stier is in wezen een jong kind: steken wij onze jonge kinderen met messen? Kinderen zien dit gebeuren in de arena.”

Apathisch
Er vinden jaarlijks in Spanje duizenden becerradas plaats. Vaak worden kinderen naar dit soort evenementen meegenomen waar ze leren dat het martelen van dieren entertainment is. De boodschap is: het is acceptabel om dieren geweld aan te doen. Wetenschappelijk is bewezen dat kinderen die geconfronteerd worden met dit soort gruwelijkheden later apathisch kunnen reageren bij geweldsituaties.

Je kunt hieronder de beelden bekijken. We waarschuwen dat ze zeer schokkend zijn:

Petitie
PACMA heeft een petitie opgezet tegen de becerradas. Deze is hier te tekenen.

Vertalingen:

– Nombre: Naam
– Apellidos: Achternaam
– Provincia: Provincie (u kunt kiezen voor Fuera de España, buiten Spanje)
– Acepto la política de privacidad: Ik accepteer het privacy beleid
– Quiero estar informado de las actividades del PACMA: Ik wil op de hoogte blijven van de activiteiten van PACMA
– Enviar: Verzenden

Verder kun je via CAS International een stier of een koe adopteren. Hen is een wrede dood in de arena bespaard.

Bronnen: PACMA , CAS International ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer