In de VS is opnieuw een wetsvoorstel ingediend dat bedreigde dieren moet beschermen. Het voorstel verbiedt de import van jachttrofeeën van soorten die als bedreigd zijn opgenomen in de Endangered Species Act. Het zou ook de binnenlandse jacht op bedreigde diersoorten kunnen verbieden.

import van jachttrofeeën
Stap dichterbij einde import van jachttrofeeën VS | Foto: publiek domein

Het wetsvoorstel werd op 22 maart opnieuw ingediend door congreslid Ted W. Lieu en congreslid Sheila Jackson Lee. “Het doden en verzamelen van wilde dieren om ze als jachttrofeeën tentoon te stellen is egoïstisch en wreed, vooral wanneer deze soorten al met uitsterven worden bedreigd,” zei Lieu in een verklaring.

Import van jachttrofeeën

Het wetsvoorstel wordt ingediend met grote steun vanuit de bevolking. Uit een enquête uit 2015 blijkt namelijk dat de meerderheid van de Amerikaanse bevolking (56 procent) tegen de jacht op dieren voor de sport is. Daarnaast zijn de meeste Amerikanen (86 procent) tegen de jacht op groot wild. Deze cijfers kunnen inmiddels veel hoger liggen.

jachttrofeeën
Jachttrofee van buffel | Foto: publiek domein CC0

‘Niet nog meer slachtoffers voor een kop aan de muur’

Dierenwelzijns- en natuurbeschermingsorganisaties hebben erop gewezen dat trofeejacht een kleine en vaak rijke minderheid in staat stelt om een enorme, negatieve impact te hebben op bedreigde wilde dieren. “Er is geen goede reden om tegemoet te komen aan de belangen van rijke jagers als het voortbestaan van deze diersoorten op het spel staat”, zei Susan Millward, uitvoerend directeur van het Animal Welfare Institute (AWI).

Haar organisatie zegt dat er geen geloofwaardig wetenschappelijk bewijs is dat trofeejacht het behoud ten goede komt. Dit terwijl studies hebben aangetoond dat charismatische diersoorten – levend als toeristische attractie – meer waard zijn dan dood door de handen van een trofeejager.

“Dank aan de afgevaardigden Jackson Lee en Lieu voor het introduceren van de ProTECT Act (zoals het voorstel heet) die ervoor zal zorgen dat soorten die onder federale bescherming vallen niet nog meer het slachtoffer worden van iemand die een kop aan een muur wil hangen.”

Cecil als voorbeeld

Jackson Lee noemde de trofeejacht “zeer controversieel en wereldwijd niet geliefd”, en haalde het gruwelijke verhaal van Cecil de leeuw uit 2015 aan als voorbeeld van hoe de praktijk tot wereldwijde verontwaardiging heeft geleid. Deze leeuw werd vermoord, maar kreeg helaas geen gerechtigheid.

Amerikaanse tandarts doodde leeuw Cecil

De jager, een Amerikaanse tandarts (die het dier met pijl en boog ernstig verwondde en naderhand doodde), werd niet vervolgd. Hetzelfde jaar werd een van Cecil’s zonen gedood, en twee jaar later werd ook zijn andere zoon Xanda slachtoffer van troffeejacht. Hij was nog maar zes jaar oud en vader van een aantal jonge welpen.

Trofeejager doodt Xanda, zoon van leeuw Cecil

Naar schatting worden er elk jaar meer dan 100.000 dieren gedood door de trofeejacht, wat een extra druk legt op wilde dierenpopulaties die al te maken hebben met de toenemende dreiging van klimaatverandering en gebiedsverlies.

Bron:

#GNvdD: België verbiedt import van jachttrofeeën

#GNvdD: Verbod op invoer jachttrofeeën in VK in zicht

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk