Stalbrandbrief voor onderhandelaars

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kregen woensdagochtend bij de trappen richting de kabinetsonderhandelingen een brandbrief over stalbranden overhandigd. Tot nu toe kwamen dit jaar 185.000 dieren bij stalbranden om het leven. In heel 2016 waren dat er 201.000. In de brief vraagt Wakker Dier de vier partijen zo snel mogelijk maatregelen te nemen tegen stalbranden.

stalbrand

Stalbrandbrief voor onderhandelaars | Foto: Pixabay

Een motie over maatregelen tegen stalbranden werd in de Tweede Kamer vorige maand nog weggestemd door de vier partijen. Er komt na het zomerreces een evaluatie van het Actieplan Stalbranden uit 2011 en daar willen de partijen op wachten. “Ondertussen zijn er in Erichem vorige maand 20.000 varkens omgekomen bij een stalbrand. Het hoogste aantal varkens ooit bij één brand. De tijd van wachten is echt voorbij. Er moet nu actie komen.”, aldus een woordvoerder van Wakker Dier.

Brief
In de brief pleit Wakker Dier onder meer voor verplichte sprinklerinstallaties en brandmelders en voor de beschikbaarheid van voldoende bluswater. Ook wil de organisatie betere vluchtwegen, brandveilige ventilatiesystemen en een verplichte keuring van elektrische installaties. Verder wil Wakker Dier dat het huidige
Bouwbesluit ook gaat gelden voor stallen die voor 2014 gebouwd zijn.

Stalbrandbrief

Stalbrandbrief voor onderhandelaars | Foto: Wakker Dier

Cijfers
Wakker Dier houdt zelf cijfers bij over stalbranden. “Vorig jaar was met 201.000 slachtoffers een heel slecht jaar, maar dit jaar staat de trieste teller al op 185.000”, aldus de woordvoerder. Sinds 2008 kwamen bij stalbranden meer dan 1,5 miljoen dieren om, meestal kippen of varkens. “In 2011 werden in het Actieplan Stalbranden diverse maatregelen aangekondigd om de stallen veiliger te maken, maar zolang er nog zoveel dieren bij stalbranden omkomen, zijn die voor ons niet voldoende”, aldus Wakker Dier.

Persbericht Wakker Dier

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. Triest en schandalig dat VVD, CDA, D66, CU en SGP er blijkbaar geen enkele moeite mee hebben dat elk jaar honderdduizenden prachtige onschuldige dieren op een gruwelijke manier om het leven komen door langzaam te verstikken of inwendig te verbranden door gloeiend hete rook of levend te verbranden. Dit terwijl zij op elkaar opgepropt opgesloten zitten en in zeer heftige angst, pijn en vluchtgedrag letterlijk geen kant op kunnen. Hoe kun je zo iets nu willen en ook nog zonder blikken of blozen aan de bevolking uitleggen?
    En dan ziet het er ook nog naar uit dat we weer op een rampkabinet afgaan met 4 van deze 5 partijen er in. Voor duurzaamheid, gezondheid, respect, dieren en sociaal is weer geen ruimte. Het wordt gewoon weer doorgaan op de oude kortzichtige destructieve weg.