Minstens 97 bedreigde Indiase sterschildpadden die Singapore binnengesmokkeld zijn zullen teruggebracht worden naar India, waar ze weer in hun natuurlijke omgeving worden vrijgelaten.

sterschildpadden
De sterschildpadden zijn zeldzame schildpadden | Foto: Jacob.jose/Wikipedia

Karnataka Forest Department en Wildelife SOS hebben de verantwoordelijkheid genomen om de beestjes terug te brengen naar hun vaderland. De directeuren van deze organisaties, Sri Anur Reddy en Kartick Satyanarayan, zijn samen naar Singapore afgereisd om de schildpadden te bezoeken in het Acres Wildlife Rescue Center. De dieren zitten ter observatie in quarantaine. Na dit bezoek zijn er brieven gestuurd aan CITES, de douane en DGFT om toestemming te krijgen om de schilpadden terug te brengen naar India.

Acclimatiseren
In India zijn de voorbereidingen al begonnen. In het Wildlife SOS Field Station in Koppal wordt er een geschikte omgeving voor hen gecreëerd om te acclimatiseren. Hun gezondheid zal continu worden gemonitord. Na een klein half jaar worden ze in hun natuurlijke leefomgeving in het noorden van Karnataka vrijgelaten. Sri Anur Reddy vertelde:

“Na inspectie van de schildpadden bleek dat er 85 in goede gezondheid waren en fit genoeg om te reizen naar hun thuisland. De andere 12 staan onder behandeling en zullen teruggebracht worden als ze hersteld zijn.”

Geeta Seshamani, medeoprichtster van Wildelife SOS:

“Indiase sterschildpad is een bedreigde diersoort. Deze schildpadden worden vaak uit het wild geroofd en internationaal verkocht voor huisdierhandel of voor het gebruik in traditionele Chinese medicijnen.”

Bron: Indian Express ©AnimalsToday Sophie Janssen