Onlangs besloot de Fédération Suisse des Sports Equestres (Zwitserse Federatie van de Paardensport) met ingang van het nieuwe jaar het gebruik van de slofteugels te verbieden. De federatie zegt hiermee aantasting van het dierenwelzijn te willen voorkomen. Maar men lijkt vooral te werken aan het negatieve imago van de paardensport dat kan ontstaan bij ‘onwetende toeschouwers’, bij wie een slofteugel weerzin oproept.

slofteugel
Foto credit: Tackshots via Compfight cc

De slofteugel is een paar hulpteugels, die via het bit tussen de voorbenen van het paard aan de singel worden vastgemaakt, om te voorkomen dat het dier het hoofd te ver omhoog houdt. Dressuurpaarden worden op deze manier soms gedwongen hun hoofd omlaag te houden, in een krul.

Op Bokt.nl, een paardenforum, zijn de meningen over het gebruik van de slofteugel verdeeld. Sommigen geven aan dat het de teugel alleen nadelig is voor het paard als deze verkeerd wordt toegepast (waarbij het hoofd te veel naar beneden wordt gedwongen). Andere paardrijders zijn er minder over te spreken:

“Een (groot) gevaar van de slofteugel is dat je een soort constante kramp (door het gedwongen laag lopen) in een deel van de schouderspieren veroorzaakt.”

“Aan de teugel rijden heeft te maken met een houding van het lichaam, het dragen van de achterhand etc, als mensen dan met een slofteugel gaan beginnen, is het meestal alleen de hoofdhouding, en blijft het toch meestal bij het “in de krul trekken”. Ik heb zelf alleen maar slechte dingen gezien van een slofteugel, dus ik ben er echt heel erg tegen.”

Het gebruik van slofteugels op het losrijterrein was tot op heden wel toegestaan. Vanaf 1 januari 2016 wordt de slofteugel echter in zijn geheel verbannen van het wedstrijdterrein in Zwitserland. Dit betekent dat ze ook niet meer mogen worden gebruikt bij prijsuitreikingen en het losrijden.

Eerder verbood federatie ook de Rollkür, een bepaalde trainingsmethode waarbij de nek van het paard met behulp van hyperflexie zodanig gebogen wordt, dat de neus richting de borst van het paard wordt getrokken.

Hans Wyss, directeur van het Sécurité Alimentaire et des Affaires Vétérinaires (Federale Bureau voor Voedselveiligheid en Veterinaire Zaken) is van mening dat op een verantwoorde manier omgaan met de dieren noodzakelijk is voor het voortbestaan van de paardensport:

“De manier waarop paarden gepresenteerd worden aan het grote publiek; de toeschouwers, de media, de sponsors en anderen, is van essentieel belang voor de toekomst van de hippische sport.”

Bronnen: Bit, Hoefslag ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.