Het Europees Parlement heeft zich vandaag tegen de subsidies voor stierenvechten uitgesproken. Tijdens een vergadering over de landbouwbegroting van 2016, is vandaag een amendement aangenomen van Bas Eickhout van GroenLinks, waarin hij vraagt om subsidies niet te gebruiken voor het fokken van stieren die gebruikt worden voor stierengevechten. In de motivering haalt Eickhout de richtlijn voor de bescherming van landbouwhuisdieren aan, waarin staat dat dieren pijn, letsels, angst of andere vormen van lijden bespaard moeten worden.

hongerstaking
Foto: Andres Rivera Mejia via Compfight cc

Vorig jaar stemde bijna de helft van het Europarlement bij de behandeling van dezelfde begroting tegen het verstrekken van deze subsidies. Vandaag stemden 438 Europarlementariërs vóór het afschaffen van de subsidies en 199 tegen. 50 Europarlementariërs onthielden zich van stemmen. In totaal hebben 687 parlementsleden gestemd. Hiermee heeft een overgroot merendeel van het Europees Parlement zich tegen de subsidies voor stierenvechten uitgesproken.

 

Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren zegt:

“We zijn heel blij. Hiermee laat het Parlement duidelijk zien dat het einde van het stierenvechten nabij is. Een grote overwinning dus”.

Een bijzonder groot deel – 130 maar mogelijk zelfs 180 miljoen euro – van deze subsidies komt terecht bij de fokkers van stieren die speciaal worden gefokt voor de stierengevechten en andere gruwelijke evenementen waarbij stieren worden gebruikt, zoals Toro de la Vega, waar PiepVandaag.nl onlangs een reportage (zie onderaan bericht) over maakte. In vrijwel alle landen van de EU zijn stierengevechten en evenementen met stieren bij wet verboden, toch betalen deze landen mee aan het fokken van de stieren daarvoor.

HSI startte een e-mailactie, die ruim 20.000 mensen hebben ondertekend.  Op de website Animalrights.eu tekenden bijna 30.000 Europeanen de petitie om een einde te maken aan de EU-subsidies voor stierenvechten.

Marius Kolff, directeur van CAS International:

“Geweldig nieuws, waar we jaren aan gewerkt hebben, is vandaag bereikt: Europa geeft een duidelijk signaal af tegen het stierenvechten. De begroting met subsidies aan stierenvechten werd door de meerderheid van het parlement afgekeurd”.

Dr. Joanna Swabe, directeur van Humane Society International:

“Stierenvechten is een wrede praktijk die veel pijn en lijden veroorzaakt bij stieren. Hoewel de EU stierenvechten niet wettelijk kan verbieden, kan het wel stoppen met het verstrekken van landbouwsubsidies aan stierenfokkers. Deze subsidies helpen indirect om de gruwelijke praktijken van stierenvechten in stand te houden. Wij juichen het toe dat dat leden van het Europees Parlement een duidelijk signaal sturen naar de Europese Commissie en EU-lidstaten, dat het onacceptabel is om EU-middelen te gebruiken om een industrie, waarbij dieren voor vermaak van mensen worden gemarteld, te financieren, al dan niet indirect”.

De stemming in het Europees Parlement is de eerste stap in een lang proces om de Europese steun voor deze dierenmishandeling te stoppen. Het voorstel wordt nu doorgestuurd naar de Europese ministers van Financiën, die samen met het Europees Parlement tot een akkoord moet komen over de totale begroting voor 2016.

Onlangs maakte PiepVandaag.nl een reportage over het gruwelijke evenement Toro de la Vega, een van de gruwelijke ‘feesten’ met stieren, waarbij een stier vanuit het dorp word opgejaagd, om uiteindelijk langzaam te worden doodgestoken. Bekijk de reportage hieronder:

©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.