Plastic wordt gezien als een enorme vervuiler voor onze oceanen, maar er is een nog grotere vervuiler: de sigarettenpeuk. Het is daarom van groot belang dat er niet alleen aandacht is voor de plasticproblematiek, maar ook meer aandacht komt voor de impact van roken op de natuur.

sigaret
Sigaret grootste vervuiler oceanen | Foto: Pixabay

4.9 van de 5,5 biljoen sigaretten die jaarlijks wereldwijd geproduceerd worden bevatten een plastic filter dat gemaakt is met celluloseacetaat. Het kan tientallen jaren kosten voordat dit materiaal ontbindt. De oceanen zijn de voornaamste plek waar sigarettenpeuken eindigen voordat ze oplossen.

Chemische stoffen
De milieuorganisatie The Ocean Conservancy vond meer dan 60 miljoen sigarettenpeuken in zwerfvuil dat van stranden van over de hele wereld is verwijderd gedurende de afgelopen 32 jaar. Dit cijfer staat gelijk aan 1/3 van al het verzamelde vuil, en is hoger dan het aantal plastictasjes, flessendopjes, flessen én eetgerei samen. Daarnaast zijn er chemische stoffen afkomstig van sigarettenpeuken aangetroffen in 70% van de zeevogels en 30% van de zeeschildpadden. Dit komt doordat sigarettenpeuken uiteenvallen in microplastics die door wilde dieren gemakkelijk doorgeslikt kunnen worden.

Nick Mallos, directeur van het Trash Free Seas programma van Ocean Conservancy:

“Er is meer onderzoek nodig om de precieze impact van deze microplastics en andere afvalstoffen te bepalen.”

Andrea Solano, woordvoerder van Prevención de Tabaquismo, een organisatie die strijdt tegen roken:

“Het is overduidelijk dat we niet afhankelijk kunnen zijn van de gedragsverandering van individuele rokers. De tabaksindustrie moet verantwoordelijkheid nemen over haar afvalstoffen in plaats van het over te laten aan de lokale autoriteiten en vrijwilligers. Ze moeten de plasticfilters verwijderen of aanpassen of meebetalen aan de schoonmaak van dit soort afvalstoffen.”

Er bestaat nog nauwelijks wetgeving die de bestemming en verwerking van sigaretten na gebruik reguleert. Daar moet snel verandering in komen. En niet alleen om de oceanen te beschermen. Naast milieuvervuiling hebben sigarettenpeuken andere nadelige effecten op de natuur. Veel bosbranden worden namelijk veroorzaakt door weggegooide sigarettenpeuken.

Bronnen: Actualidad, NBC News @Animalstoday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.