Het Spaanse Congres heeft eindelijk besloten om zoöfilie strafbaar te stellen. In de afgelopen jaren was Spanje één van de weinige Europese landen waar het verrichten van seksuele handelingen met dieren niet strafbaar was. Hierdoor werd Spanje het land bij uitstek voor Europese toeristen die op zoek zijn naar seksuele diensten met dieren.

Hond
Photo credit: Jokin BCN / Foter / CC BY-NC-ND

Spaanse wetgeving
Het verbod werd toegejuicht door het Spaanse Congres. De Spaanse wetgeving over dieren is zeer algemeen: het specificeert geen enkele vorm van dierenmishandeling. Tot nu toe richtte de Spaanse wet zich uitsluitend op het verwaarlozen en het mishandelen van dieren en het toedienen van verboden middelen. Bovendien is er volgens de wet alleen sprake van strafbaarheid wanneer het dier fysiek letsel is toegebracht en/of overleden is. Om de Spaanse wet aan te kunnen passen voeren diverse organisaties en politieke partijen al een jarenlange strijd. Het is ze nu gelukt om een verbod op zoöfilie in de wet op te laten nemen, en vanaf heden kan de rechter drie tot twaalf maanden gevangenisstraf opleggen bij gevallen van seks met dieren.

Spanje als paradijs voor zoöfilie
In veel Europese landen is zoöfilie strafbaar, zoals in Nederland, Duitsland, België en sinds kort ook in Denemarken. Het verbod in meerdere Europese landen heeft geleid tot een groei van Europees sekstoerisme in Spanje. Bovendien is de afgelopen jaren het aantal advertenties via internet sterk gegroeid, met name gericht op dierenprostitutie en diensten aan huis. Daarnaast werden er op Spaanse websites pornografische producties met dieren verspreid evenals handleidingen om dieren te trainen.

Zoöfilie als voorbode van andere seksuele delicten
Eén van de argumenten die aangedragen is bij het Congres om zoöfilie te verbieden is de relatie tussen zoöfilie en zedendelicten. Zo heeft een onderzoek onder gevangenen uitgewezen dat zoöfilie vaker voorkomt bij daders van zedendelicten: 81% van zedendelinquenten (specifiek hiervan 30% van de verkrachters en 60% van de mensen die kinderen seksueel hebben misbruikt) is betrokken geweest bij het verrichten van seksuele handelingen met dieren. Het strafbaar stellen van zoöfilie zou het vergemakkelijken om potentiële zedendelinquenten in het vizier te krijgen en hiermee uiteindelijk het aantal zedendelicten te reduceren.

Zoöfilie als onderdeel van huiselijk geweld
Seksueel geweld tegen dieren is helaas soms onderdeel van huiselijk geweld. Het gaat hierbij om gevallen waarbij het verrichten van seksuele handelingen met huisdieren wordt gebruikt om familieleden te intimideren, te bedreigen of hiertoe te dwingen. Deze aanpassing in de wet zal het mogelijk maken om plegers van dierenseks in een sfeer van huiselijk geweld te vervolgen.

De toekomst van dieren in Spanje
Zoöfilie is een complex en ongemakkelijk onderwerp dat meerdere lagen kent. Zo is de aanpassing van de wet niet alleen bedoeld om dieren te beschermen, maar met name ook mensen. Hoewel de wetsverandering voor meer bescherming van dieren zorgt, is er in Spanje nog veel werk te verzetten om het welzijn van dieren aanzienlijk te kunnen verbeteren. Dierenleed is een groot probleem binnen de Spaanse samenleving. En de huidige regering van de Spaanse conservatieve partij Partido Popular zet dit probleem voort. Ze investeert in zaken als het stierenvechten en de jacht, evenals in het opzetten van educatieve programma’s die kinderen hiermee kennis laten maken. Ook is het mishandelen van dieren op zichzelf niet verboden: men is alleen strafbaar als er fysiek letsel bij is aangebracht. Aan de andere kant is de Spaanse samenleving aan het veranderen en klinkt de roep steeds luider om een einde te maken aan het zo diepgewortelde dierenleed. Het verbod op zoöfilie is een juiste en nodige stap in dit proces.

Bronnen: ABC.es, elEconimista.es ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer