Out of Africa Adventurous Safaris uit Zuid-Afrika is door de Verenigde Staten op 18 punten aangeklaagd wegens stropen. Het bedrijf wordt gerund door twee Zuid-Afrikaanse broers, Dawie en Janneman Groenewald, en er zijn bewijzen dat ze tussen 2005 en 2010 Amerikaanse safarigangers illegaal hebben laten jagen. Volgens de aanklacht zijn 9 jagers gedupeerd, omdat die dachten de dieren ‘legaal’ af te schieten.

Gestroopte neushoorn - safari
Gestroopte neushoorn | Foto: Sokwanele via Flickr

Out of Africa Adventurous Safaris organiseert jachttrips in Botswana, Tanzania, Zimbabwe en Zuid-Afrika, waar zij ook zelf een gebied hebben van 4.300 hectare om wild te schieten. De Amerikanen doodden de neushoorns tegen betaling, waarna de broers de hoorns illegaal verkochten op de zwarte markt in Azië. Ze misleidden de Amerikanen door te beweren dat het om ‘probleemdieren’ zou gaan die onder de gecontroleerde afschotregels vielen. De jagers mochten de hoorns niet meenemen als trofee, maar wel opmeten en met de dode neushoorns op de foto. Ook boden de broers zogenaamde ‘groene’ jachtpartijen aan, waarbij de neushoorns alleen verdoofd werden, maar daarna wel met bijlen en kettingzagen ontdaan werden van hun hoorns.

Gemiddeld werd door de broers een bedrag gerekend van 10.000 dollar per afgeschoten dier. Tel daarbij de inkomsten op van de illegaal verkochte hoorns en het is duidelijk dat ze veel verdienden aan hun illegale activiteiten. Volgens de aanklacht hebben ze smeergeld betaald aan verschillende afdelingen van de Safari Club International, waar ze de Amerikaanse jagers wierven. Ook een conventie van de Amerikaanse National Rifle Association kreeg geld van de verdachten. De aanklacht gaat over de periode 2005 – 2010, dus de kans is groot dat deze praktijken tot op de dag van vandaag voortduren.

De Verenigde Staten gaan proberen Dawie en Janneman Groenewald uitgeleverd te krijgen. Volgens George Beck, procureur van het Middle District in Alabama, is dat mogelijk omdat ze de Amerikaanse wetgeving overtreden hebben:

“De verdachten hebben al liegend en frauderend Amerikaanse staatsburgers geronseld voor de illegale neushoornjacht. Behalve dat ze de Zuid-Afrikaanse wetgeving hebben overtreden staan we niet toe dat Amerikanen worden gebruikt als instrument om een diersoort te vernietigen die feitelijk ongevaarlijk is voor de mens of andere dieren.”

Dankzij speciale wetgeving (de Lacy Act) is het voor de Verenigde Staten mogelijk om overal ter wereld mensen te vervolgen wanneer die willens en wetens buitenlandse wetten overtreden, bijvoorbeeld door de illegale verkoop van neushoorn-hoorns. De broers zijn aangeklaagd voor onder meer misdaden tegen wilde diersoorten, handel in verboden dierproducten, fraude, samenzwering en witwassen.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel