Afgelopen week werd Oekraïne weer geteisterd door zware Russische luchtaanvallen. House of Animals kreeg zeer aangrijpende beelden van gestreste dieren die in paniek raken door het oorlogsgeweld. Een aantal van de opvangcentra die House of Animals steunt bevindt zich dicht bij de frontlinie. Hier zijn dagelijks explosies te horen. En dit zorgt voor enorme stress onder de dieren.

Russische luchtaanvallen
Russische luchtaanvallen zorgen voor paniek bij dieren Oekraïne | Foto: screenshot video Pegasus

Opvangcentrum Pegasus stuurde deze week beelden vanuit hun shelter, waarbij te zien is hoe een geredde vos schreeuwt bij het horen van een explosie. Het geluid gaat door merg en been (let op, de beelden – het geluid – zijn schokkend).

 

Ook vanuit Pegasus kregen we beelden van een hond die door de stress een epileptische aanval kreeg. Gedurende de aanval beet hij in zijn tong, wat voor veel bloedverlies zorgde. Hij heeft het gered dankzij de goede zorg van de dierenbeschermers van Pegasus (let op, de beelden zijn schokkend):

 

Olga van Pegasus, over de explosies:

“30 seconden voor de explosie schreeuwen de vogels en pauwen luid, na de explosie schreeuwt iedereen. De vogels zijn de eersten die de golven als er een raket vliegt voelen, en knaagdieren ook.”

Pegasus bevindt zich in Dnipro, dicht bij de frontlinie, en zorgt voor meer dan duizend dieren. Daarnaast vangen ze dieren op die door soldaten zijn gebracht. House of Animals heeft Pegasus tot nu toe geholpen met de aanschaf van brokken, hooi en een generator met brandstof voor het opwekken van elektriciteit wanneer de stroom uitvalt. Ook bouwt House of Animals hier een noodhospitaal voor dieren.

Oekraïense soldaten redden honden en katten bij frontlinie

Russische luchtaanvallen

Ook Ene Berdyeva stuurde House of Animals beelden over explosies. Helaas is Oekraïne afgelopen nacht weer het doelwit geworden van Russische luchtaanvallen. De aanval werd uitgevoerd met droons en raketten om het stroomnet van Oekraïne te raken. Ene liet vanochtend het volgende weten, naar aanleiding van een bombardement op een energiecentrale bij Kiev:

“Deze energiecentrale was de hoofdleverancier van elektriciteit voor Kiev en twee andere regio’s. Ik ben jullie erg dankbaar voor het nieuwe houtfornuis, want het ziet ernaar uit dat ik me er de komende winter naast zal moeten verwarmen. De stad zal de levering van licht en warmte al volgende winter moeten stopzetten.”

Ene heeft sinds het begin van de oorlog heel veel voor dieren gedaan. Zeer gedreven zorgt zij voor 2 oude paarden, 2 geiten, 9 honden en 23 katten die bij haar leven. Daarnaast zorgt ze voor honden en katten die door de oorlog op straat zijn beland. Zij bekommert zich om hun levens en zorgt ervoor dat ze te eten hebben en medische zorg ontvangen.

De paarden, geiten, drie katten en drie honden leven bij Ene sinds het begin van 2022. De rest van de dieren zijn bij haar terechtgekomen tijdens de oorlog. Voor deze dieren gaat zij op zoek naar nieuwe families, waardoor het aantal dieren waarvoor ze zorgt continu verandert.

vrouw
Ene en Karen Soeters in Oekraïne | Foto: House of Animals

Noodhulp House of Animals

House of Animals heeft Ene meermaals van noodhulp voorzien. Zodat ze voedsel en medicatie kon aanschaffen. Ook hebben we haar geholpen met het transport van dieren, de sterilisatie van honden en katten, de langdurige opname van twee kittens in een dierenkliniek afgelopen januari, hulp voor het verzorgen van dieren, de aankoop van drinkwater voor zieke dieren, de behandeling van dakloze dieren en ook hebben we haar geholpen met warmtevoorzieningen (onder meer een houtkachel) en de elektriciteitsrekening.

Help de dieren in Oekraïne:

Zware luchtaanvallen Oekraïne, honden gered bij frontlinie

House of Animals helpt dierenopvang Pegasus in Dnipro (video)

Moedige Oekraïense vrouw biedt licht en hoop voor dieren in oorlogstijd

©AnimalsToday/House of Animals Estefania Pampin Zuidmeer