Afgelopen week hebben Oekraïense soldaten honden en katten gered uit het gebied rond de frontlinie. En twee opvangcentra die House of Animals met noodhulp steunt, hebben de dieren opgevangen. Het gaat specifiek om opvang Pegasus en Myav-Gav in Dnipro, Oekraïne. De dieren zijn geëvacueerd uit de steden Avdijivka en Bachmoet die recentelijk in Russische handen zijn gevallen. Ook zijn er dieren uit Chasiv Yar gered, een stad die door het Russische leger wordt omsingeld.

Oekraïense soldaten
Oekraïense soldaten redden honden en katten bij frontlinie | Foto: Pegasus

Zonder de Oekraïense soldaten zouden de dieren het niet redden. Zij voelen de morele plicht om deze dieren in nood te helpen. De dieren zijn veelal ziek en getraumatiseerd, en hebben soms ook verwondingen. Er is verder nergens anders plek voor deze honden en katten en daarom hebben Pegasus en Myav-Gav ze opgenomen. Tatjana van Myav-Gav:

“Onze nieuwe kitten, gebracht door het leger. Hij was gewond geraakt bij een explosie, gehavend door raketscherven, zijn kaak was gebroken, de bovenkaak was gehecht, zijn neus was gebroken, zijn oog was eruit geslagen, hij verloor veel bloed, zijn tong was afgescheurd en nu gehecht.”

Pegasus bevindt zich dicht bij de frontlinie, en zorgt voor meer dan duizend dieren. Myav-Gav vangt momenteel zo’n 120 honden en katten op. Ook zorgt de opvang nog voor meer dan 65 zwerfdieren.

Oekraïense soldaten
Geredde kitten in de armen van een soldaat | Foto: Pegasus

Oekraïense soldaten

De Oekraïense soldaten komen wel vaker dieren in nood tegen bij de frontlinie. Zij nemen dan de dieren mee, zorgen voor ze en zoeken een veilige plaats voor ze. En gelukkig kunnen ze terecht bij opvangcentra zoals Pegasus en Myav-Gav. De opvangcentra maken het verschil voor de (zwerf)katten en -honden waar ze voor zorgen.

Soldaat en kat in opvang Myav-Gav | Foto: Myav-Gav

Maar de realiteit waarin de Oekraïense opvangcentra leven is er een van veel zorgen. Ze bevinden zich vlak bij de frontlinie en horen regelmatig de explosies door de luchtaanvallen. Iedere dag heerst er dreiging door de oorlog. Een deel van de zorgen kunnen weggenomen worden dankzij de noodhulp die House of Animals biedt, want de dieren hebben te eten en er wordt goed voor ze gezorgd. Er zijn middelen beschikbaar voor veterinaire hulp. En dat is een grote opluchting voor de vrijwilligers van de opvangcentra. En dat is alleen maar mogelijk dankzij jullie steun. Want jullie maken het verschil voor deze dieren, die anders zouden verhongeren.

Zware luchtaanvallen Oekraïne, honden gered bij frontlinie

©AnimalsToday.nl | House of Animals Estefania Pampin Zuidmeer