Op donderdag 4 april zijn op de Bijschoterweg in Voorthuizen (gemeente Barneveld) 54 legkippen gedumpt. De dieren waren ernstig verzwakt. Voor 8 kippen kwam hulp te laat. De resterende kippen zijn gered: een daarvan is inmiddels overleden. 

54 legkippen
54 legkippen gedumpt in Voorthuizen, 9 overleden | Foto: Red een Legkip

Op dezelfde dag werd hierover melding gedaan bij zowel de politie als de Dierenambulance Barneveld. De dierenambulance deed haar best om plek te vinden voor de kippen, maar helaas lukte dat niet. Op vrijdagochtend zocht dierenambulancemedewerker Linda contact met Annabel van Schildpaddenopvang Nederland. Zij beloofde hoe dan ook voor opvang te zorgen. Annabel belde met stichting Red een Legkip, die bereid was om het merendeel van de kippen op te vangen. De dierenambulance kwam in actie en ving alle kippen.

Helaas kwam de redding voor acht kippen te laat; zij waren inmiddels doodgegaan door weeromstandigheden waar ze niet aan gewend waren. Vijf kippen waren zo verzwakt dat ze direct onder de warmtelamp moesten. Eén van deze kippen is inmiddels overleden. De 41 resterende kippen zijn verspreid over drie opvangcentra van Red een Legkip.

54 legkippen
Eén van de 54 legkippen | Foto: Red een Legkip

54 legkippen

De kippen zijn grotendeels kaal en zeer mager. Ze hebben lange nagels, zijn bang en hebben een worminfectie. De dieren moeten eerst aansterken aangezien ze al enkele dagen niets hadden gegeten. Vanwege de algehele conditie en de lange nagels vermoeden de dierenbelangenorganisaties dat de kippen van een pluimveehouder komt die ze in kooihuisvesting (koloniehuisvesting) voor de eieren hield. De kippen zouden ontsnapt kunnen zijn aan de vangers voor de slacht. Doorgaans worden er altijd een aantal kippen over het hoofd gezien tijdens het vangen en die blijven achter in een nagenoeg lege stal. Tijdens het schoonmaken van de stal worden deze dieren ‘opgeruimd’. Niet iedere pluimveehouder of medewerker vindt het prettig om deze dieren dan alsnog te doden. Maar dumpen is geen oplossing. Het is triest dat deze kippen in de natuur zijn gedumpt, want dat redden ze niet. Pluimveehouders kunnen voor de kippen die ontsnapt zijn aan de vangers van de slacht altijd Red een Legkip bellen: ze komen de kippen graag ophalen.

Bron:

©AnimalsToday.nl