De Russische president Vladimir Poetin zal waarschijnlijk een maas in de wet dichten waardoor walvissen en dolfijnen niet meer gevangen mogen worden voor optredens in aquaria en andere gelegenheden. De maatregel, waar binnenkort een stemming over zal plaatsvinden, wordt door dierenrechtenactivisten toegejuicht. De meeste van de in Rusland gevangen walvissen en dolfijnen zijn bestemd voor aquaria in China.

walvissen
Rusland verbiedt vangst van walvissen voor amusement | Foto: publiek domein (CC0)

Sergei Tsyplyonkov, directeur van Greenpeace Rusland, vroeg Poetin om een einde te maken aan de ontoereikende wet die de vangst van zeedieren mogelijk maakt: “Stelt u een verbod voor op het vangen van [de dieren] voor vermaak?”

Waarop Putin op donderdag tijdens een vergadering met de presidentiële rechtenraad antwoordde: “Ja, ik ben het ermee eens, laten we het op deze manier doen.”

Tsyplyonkov zei de volgende dag tijdens een persconferentie dat het sluiten van de maas in de wet zeer belangrijk was. Hij zei:

“De houding ten opzichte van kinderen, ouderen en dieren zegt veel over een samenleving.”

Hij voegde eraan toe dat hij blij was dat Poetin het met hem eens was.

https://twitter.com/ThemedReality/status/1469017989626294279

Ook walvisgevangenis eindelijk ontmanteld

Het vangen van wilde zeedieren voor amusementdoeleinden kent in Rusland een lang verleden. In 2018 verschenen bijvoorbeeld beelden van 100 walvissen die opeengepakt zaten in een faciliteit die de “walvisgevangenis” werd genoemd in de Srednyaya-baai in het verre oosten van Rusland. De meeste van de gevangengenomen dieren waren baby orka’s en beluga’s. Hen stond voornamelijk een toekomst in aquariumshows in China te wachten.

Het uitkomen van de beelden veroorzaakte toentertijd internationale verontwaardiging. Een intensieve campagne van dierenrechtengroeperingen leidde uiteindelijk tot de vrijlating van al deze walvissen. In de meeste gevallen ging het om jonge dieren ging, die niet wisten hoe te overleven in het wild hebben. De walvissen hebben daarom eerst een rehabilitatieprogramma doorlopen voordat ze werden vrijgelaten in de Zee van Okhotsk. Eerder deze maand vertelden Russische autoriteiten dat de faciliteit eindelijk volledig was ontmanteld.

Beloega
Beloega | Foto: James Grimmelmann/flickr

Volgens Dmitry Lisitsyn, hoofd van milieuorganisatie Sakhalin Watch, was de walvisgevangenis de enige faciliteit van zijn soort in Rusland. Maar hij voegde eraan toe dat het land nog andere plaatsen heeft waar walvissen en andere zeedieren onder “verschrikkelijke” omstandigheden worden gehouden voor amusementsdoeleinden.

Bronnen:

  • The Animal Reader (1, 2)
  • Lees meer:

#GNvdD: Eindelijk einde aan de Russische walvisgevangenis

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee