Tim, de grootste en oudste olifant van Afrika, is overleden. Dinsdagochtend 4 februari werd hij dood aangetroffen in het Amboseli Park in Kenia, met als enige sporen op z’n lijf die van andere olifanten, die hem waarschijnlijk probeerden te helpen weer op te staan. Op 51-jarige leeftijd is Tim een natuurlijk dood gestorven, een leeftijd die ook voor olifanten heel middelbaar is, maar door de meeste niet meer gehaald wordt.

Big tusker Tim
Big tusker Tim is op 51-jarige leeftijd een natuurlijke dood gestorven | Foto: screenshot video Standard Digital Videos/YouTube

Tim was een van de big tuskers in Afrika; olifanten wiens slagtanden tot aan de grond reiken. Tim had zeer karakteristieke, iets naar binnen gebogen slagtanden, die naar men denkt meer dan 45 kilo wogen, letterlijk en figuurlijk een zware last en een kostbare buit voor stropers. Omdat deze grote olifanten op grote schaal zijn gedood door stropers en jagers, zijn de genen om dergelijk grote slagtanden te produceren verdwenen.

Tweemaal eerder vond Tim bijna de dood. Eerst werd hij aangevallen met speren door boeren, die hun oogst wilden beschermen waarvan hij kwam eten. De speren misten net zijn vitale organen. In 2018  kwam hij vast te zitten in het Kimana moeras, waar hij met tractoren uit moest worden getrokken.
.

https://www.facebook.com/AmboseliElephants/photos/a.192921090726295/3019147701436939/

Imposante Tim

In 1969 werd hij geboren, als zoon van Trista van de ‘TD familie’ – zo benoemd door de Amboseli Trust for Elephants – en derhalve kreeg ook Tim een naam beginnend met een T. Hij groeide uit tot een imposante olifant, met de karakteristieke slagtanden waarvoor mensen van over de hele wereld naar Amboseli reisden in de hoop hem te zien. Maar het was ook vooral zijn kalme en zachtaardige natuur die hem zo speciaal maakte, zowel voor olifanten als mensen.
.

https://www.facebook.com/AmboseliElephants/photos/a.192921090726295/2821942571157454/

.
Mannelijke olifanten die solitair leven raken graag bevriend met oudere en meer ervaren olifanten om overlevingsstrategieën en sociale vaardigheden te leren. Tim verwelkomde deze vriendschappen, was speels en tolerant, zelfs als hij in musth was (de periode waarin er een toename is van reproductieve hormonen; meestal worden olifantstieren er geprikkeld en agressief door). Voor de dames was hij natuurlijk de favoriete keuze om mee te paren en zo heeft Tim zijn genen goed verspreid. Er worden de komende 22 maanden nog nazaten verwacht omdat hij op het moment van overlijden in musth was.

Zachtaardig

Het moet een voorrecht zijn geweest te mogen verkeren in de nabijheid van deze imposante man, die ondanks zijn enorme formaat toch heel zachtaardig was. Tim is uitgegroeid tot een legende en een icoon, een ambassadeur voor zijn soort. In heel Afrika zijn er nu minder dan 20 big tuskers over.
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Ellie Doppenberg